Annons:

Folkhälsomyndigheten, med Anders Tegnell i spetsen, kortas tidsintervallet mellan dos två och tre sänks ytterligare. Foto: Bildbyrån

Folkhälsomyndigheten kortar intervallet mellan dos två och tre ytterligare

Nu kortar Folkhälsomyndigheten tidsintervallet mellan den andra och tredje dosen ytterligare. Den kraftiga smittspridningen i hela landet ligger bakom beslutet.

Annons:

Tidsintervallet mellan dos två och tre har redan tidigare sänkts. Nu kortas intervallet för påfyllnadsdosen ned ytterligare, meddelar Folkhälsomyndigheten. Istället för tidigare fem månader gäller nu tre månader.

– Med en tidigarelagt påfyllnadsdos kan vi lägga ytterligare en broms på smittspridningen, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Påfyllnadsdosen rekommenderas för närvarande till alla som är 18 år och äldre. En tidigare genomgången covid-19-infektion är inget hinder för vaccination. Folkhälsomyndigheten uppger att en tredje dos förlänger och förstärker det skydd två doser ger mot allvarlig sjukdom och död. Den ger också ett ökat skydd mot att smittas och att sprida smittan vidare.

– Det är bra att ta sin påfyllnadsdos så snart som regionen erbjuder den. Den som både har haft covid-19 och vaccinerar sig har ett mycket bra skydd, det finns ingen anledning att vänta, säger Anders Tegnell.

Aktuella vacciner för påfyllnadsdos är en halv dos av Modernas vaccin eller en hel dos av Pfizer/Biontechs vaccin. Till personer födda 1991 och senare rekommenderas Pfizer/Biontechs vaccin.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt