Annons:

  • Omfattande sökinsats – så stort blev intresset:

    Johanna Hedlund, operativ chef för insatsen i Björksebo. I vart fall 200 personer anslöt för att hjälpa Missing People i sökandet efter Agneta. Foto: Lotta Madestam

  • Omfattande sökinsats – så stort blev intresset:

    Ytterligare en grupp skickas ut på ett nytt sökområde. Foto: Lotta Madestam

Omfattande sökinsats – så stort blev intresset: "Fantastiskt engagemang"

En omfattande insats har gjorts ikväll, där i vart fall 200 personer kom för att hjälpa Missing People i sökandet efter försvunna Agneta.
– I en så tragisk situation, så är det ändå fantastiskt att så många sluter upp, sa Johanna Hedlund, operativ chef.

Annons:

En strid ström av människor anslöt till den förutbestämda platsen i Björksebo för att hjälpa Missing People i sökandet. Människor hade klätt sig i gummistövlar, grova skor och smidiga kläder för att ta sig an uppgiften. Uppmaningen var också att ta med sig något att äta och dricka, för kvällen kunde bli lång.

För många var det något helt nytt att engagera sig i Missing People.

– Av den fina uppslutningen har jag förstått att det är ett ställe där alla känner alla, sa Johanna Hedlund, som i vanliga fall är verksamhetsledare för Missing People i Kalmar län.

Chefens tydliga uppmaning

Hon samlade alla på gårdsplanen och gick igenom vikten av att visa hänsyn och respekt, att inte använda mobiltelefonen och framför allt hålla sig nära varandra, för att man ska veta att området är ordentligt genomsökt.

– Och inga diskussioner om det här utanför gruppen, då har ni inte här att göra, sa hon med skärpa i rösten.

Fick strukturera om sökinsatsen

Det tog längre tid än planerat att komma igång. Fortfarande en och en halv timme efter utsatt tid hade bara runt hälften av de säkert 200 som deltog, kommit ut och börjat söka på de tio första sökområdena.

– Polisen strök våra sökområden tidigare. Det var några hundförare som hade lite tid över och åkte hit för att söka av ytterligare områden, så för att inte störa hundarna när de arbetar så fick vi helt enkelt vänta med de primära områden vi tänkt skicka ut folk på. Så vi har strukturerat om allt på plats.

Kan du nämna något kring var ni letar?

– Det är med utgångsläge kring Hemsjön och så jobbar vi oss utåt, det är så vi har arbetat ikväll, upplyser Johanna Hedlund, som gjorde bedömningen att väldigt många av de som deltog var med i en sökinsats för första gången. 

Medan det förstås också fanns de som varit med tidigare och nu fått SMS under dagen att Missing People var i behov av deras hjälp.

– Det är också väldigt många som anmält sig under dagen att bli sökare, så det är ett fantastiskt engagemang.

Hur länge beräknas ni hålla på ikväll?

– Så länge det finns sökare och ljuset tillåter. Terrängen här är inte jätterolig att söka i på natten, så vi får se hur länge ljuset finns kvar och vi kan skicka ut folk. Vi brukar vara rätt ihärdiga.

Hur det blir med sökinsatsen fortsättningsvis vet inte Johanna Hedlund än.

– Vi får se hur vi har det med folk, förmodligen fortsätter sökinsatsen även i morgon, men det är inget vi kan ge besked om nu men i så fall får man SMS eller så kan man ha koll på vår Facebooksida.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvastervik.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt