Annons:

Att semestra med bilen är populärt. Foto: MostPhotos

Så ska du tänka om du semestrar med bilen

Under sommaren är det många som ska bila genom landet, både de som bor här men också turister. M Sverige, tidigare Motormännens Riksförbund, har belyst de vanligaste riskerna som tillkommer när man kör i sommartrafiken. 

Annons:

Hamnar man ute på landsbygden kör man inte alltid på de bäst planerade eller mest trafikerade vägarna.

– I vägunderhållet prioriteras de högtrafikerade vägarna mellan storstäderna, varför många vägar på landsbygden är i dåligt skick. Kör försiktigt och tänk på risken för vattenplaning, grushalka och potthål, tipsar M Sverige. 

Sveriges landskap är sig likt på många ställen i landet. Enformiga resor tröttar ut en och 20 procent av alla trafikolyckor är orsakade av trötthet.

– Se till att vara utvilad innan du påbörjar resan. Undvik helst att köra på natten. Sträckkör inte utan ta pauser om resan tar lång tid, dela på ratten om ni är fler i bilen som har körkort.

En av tjugo sitter fortfarande med mobilen i bilen trots att det sedan 2018 varit förbjudet. Mister man kontrollen i bara två sekunder, kommer man över 20 meter om du kör i 40 km/h.

– Den som rattsurfar har sämre överblick och längre reaktionstid. Många använder mobiler och paddor för navigering eller underhållning på semesterresan, men som förare ska du inte röra dessa under färd. Be i stället en medpassagerare hjälpa dig eller stanna på närmsta rastplats.

Mängder med viltolyckor

Förra året inträffade fler viltolyckor än någonsin, 65 000. Rådjursolyckor är allra vanligast men älgolyckor gör mest skada på både person och bil.

– Vilda djur är ofta som mest aktiva och i rörelse vid gryning och skymning. Var extra uppmärksam vid åkrar, hyggen och sjöar samt där viltstängsel börjar och slutar. Under sommaren kan hög vegetation skymma sikten och göra det extra svårt att upptäcka vilt längs vägarna.

I de 34 järnvägsolyckor som inträffade i fjol omkom tio personer. I landet finns det 3 400 obevakade järnvägspassager. 

– Tänk på att alla passagerare över järnvägsövergångar innebär en risk. Titta ordentligt åt alla håll innan du passerar, tänk på att tågen kan komma snabbt och ljudlöst. Stanna aldrig på spåret.

Annons:

Alice Enwall

enwallalice@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt