Annons:

Ny undersökning: så mycket kostar det att ha julbelysningen tänd

Eon har räknat på kostnaden för att ha julbelysningen tänd. Foto: MostPhotos

Ny undersökning: så mycket kostar det att ha julbelysningen tänd

Julen närmar sig och elpriserna är fortsatt rekordhöga. Vad kostar det egentligen att ha julbelysningen tänd i jul och hur mycket energi förbrukar den? Nu har Eon låtit göra beräkningar av olika sorters julbelysning och dess kostnader. 

Annons:

December är här och då plockar många fram julbelysningen förstås. I år finns dock en oro inför att göra det med tanke på de skyhöga elpriserna. 

Nu har Eon utfört beräkningar av olika sorters julbelysning och dess kostnader. En klassisk adventsstjärna som står tänd 15 timmar om dygnet kostar 4,76 kronor i veckan med vanliga glödlampor. 

Med LED-belysning kostar samma stjärna istället 1,26 kronor per vecka.

– December är en mörk månad och det är förståeligt att många ser fram emot att plocka fram julbelysningen. Den goda nyheten är att det inte behöver vara så kostsamt. Genom att byta ut gamla glödlampor mot LED-lampor får du längre hållbarhet och tio gånger lägre energiförbrukning, säger Peter Hjalmar, regionchef på Eon.

Så mycket kostar det

En klassisk sjuarmad avdentsljusstake med glödlampor kostar 6,65 kronor per vecka med glödlampor. Med LED-lampor kostar det istället 91 öre i veckan om den står tänd 15 timmar om dygnet.

Den genomsnittliga julbelysningen med fem adventsljusstakar, fem adventsstjärnor, julgransbelysning och utomhusslinga kostar 410 kronor att ha tänt från första advent till tjugodag knut med glödlampor. Med LED-belysning ligger det på 75 kronor.

Alla beräkningar utgår från ett elpris på tre kronor kilowattimmen.

– Vi vill understryka att det fortfarande är viktigt att spara energi och sänka sin förbrukning. Men det är bra att känna till att det som drar mest el i ett hem är uppvärmningen, hemmaladdning av elbilar och att värma upp varmvatten. Det är alltså dessa tre energislukare du bör ha extra koll på. Har man LED-lampor, ja, då kan man faktiskt unna sig att ha julbelysningen tänd i december, säger Peter Hjalmar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt