Annons:

Så hårt har Kalmar län drabbats av granbarkborren i år

Den fruktade granbarkborren har dödat drygt fem miljoner kubikmeter gran i Götaland och Svealand under 2022. Foto: Mattias Sparf/Skogsstyrelsen

Så hårt har Kalmar län drabbats av granbarkborren i år

Granbarkborren fortsätter vålla problem i Sveriges granskogar. Granbarkborren har förstört drygt fem miljoner kubikmeter gran i Götaland och Svealand under 2022. 

Annons:

En ny inventering som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) gjort på uppdrag av Skogsstyrelsen visar att skadorna har minskat i Götaland i år medan de ligger kvar på samma höga nivå som förra året i Svealand. Totalt har drygt fem miljoner kubikmeter gran dödats av granbarkborren under 2022.

600 000 kubikmeter skog har angripits i Kalmar län och den sammanslagna siffran för Kronoberg och Blekinge är 300 000 kubikmeter.

Allra värst drabbade är skogsägare i Örebro och Sörmlands län. Här har hela 2,6 miljoner kubikmeter gran förstörts. 

”Jag lider med de drabbade skogsägarna och det gäller nu att inte ge upp utan fortsätta bekämpa barkborrarna och rädda virkesvärden från skogen”, säger Magnus Sääf, skogsförvaltare på Mellanskog, i ett pressmeddelande.

"En naturkatastrof i slowmotion"

Årets skador från granbarkborren kan jämföras med skogbränderna 2018 då två miljoner kubikmeter skog förstördes. 

”En brand eller storm kan över en natt orsaka enorma skador på skog. Granbarkborrens effekter är mer långsamma, men lika förödande för många skogsägare. Jag upplever att årets inventering förstärker bilden av en naturkatastrof i slowmotion”, säger Kerstin Ström, projektledare för Stoppa borrarna på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Granbarkborren har sedan den extremt torra sommaren 2018 orsakat skador på 32 miljoner kubikmeter gran i landet. Det finns mycket som talar för att siffran kommer fortsätta öka på grund av klimatförändringarna med flera varma och torra somrar. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt