Annons:

Nu ska barkborren bekämpas:

Carl-Wiktor Svensson, till höger, säger att regeringens besked är en efterlängtad julklapp. Foto: Ossian Mathiasson

Nu ska barkborren bekämpas: "En efterlängtad julklapp"

Nu ger regeringen myndigheter i uppdrag att bekämpa granbarkborren. Carl-Wiktor Svensson (M), som JO-anmält Länsstyrelsen, välkomnar beskedet.
– Det är en efterlängtad julklapp, säger han.

Annons:

Granbarkborrens härjningar har blivit mycket uppmärksammat i Kalmar län under 2019. Nu har regeringen myndigheter i uppdrag att bekämpa granbarkborren. Det handlar om Skogsstyrelsen, Trafikverket, Länsstyrelserna och Naturvårdsverket som i sina respektive regleringsbrev får uppdrag som ska leda till att granbarkborren begränsas. Skogsstyrelsen får totalt 90 miljoner kronor mellan 2020 och 2022 för att bidra till en effektiv bekämpning av skogsskador och särskilt granbarkborreangrepp.

– Regeringen ger nu Skogsstyrelsen i uppdrag att förstärka kapacitetsuppbyggnad vid bekämpning av granbarkborre, inklusive i de skyddade områden som Skogsstyrelsen ansvarar för. Skogsstyrelsen ska också samordna berörda myndigheters arbete när det gäller att bekämpa granbarkborren. Utifrån det svåra skadeläget är det är nu viktigt att såväl privata skogsägare som ansvariga myndigheter samverkar och gör sitt yttersta för att begränsa utbrotten, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i ett pressmeddelande. 

"På tiden att staten vaknar"

Carl-Wiktor Svensson (M), som lyft frågan om granbarkborrar länge och högljutt, tycker att det är ett välkommet men sent besked.

– Många markägare är hårt drabbade och har kämpat med bekämpningen i dryga året. Det är på tiden att staten vaknar och tar ansvar. Det är särskilt glädjande att man avser göra åtgärder i den formellt skyddade skogen. Det bekräftar problemet som myndigheterna inte erkänt och allt för länge skyllt ifrån sig. Det har drabbat grannar till deras markinnehav särskilt hårt, säger han. 

Tror du att det här kommer hjälpa?

– Det återstår att se om det tydliga beskedet hjälper. Myndigheterna har haft en förmåga att tolka både regleringsbrev och lagar på ett sätt som gjort att de undsluppit åtgärder tidigare, så jag ropar inte hej förrän jag ser att det händer något rent praktiskt. Men det är såklart glädjande att både regering och nämndsdepartement erkänner den problematik vi kämpat för länge. Det är en efterlängtad julklapp kan man säga.

Har JO-anmält

Carl-Wiktor Svensson har tidigare JO-anmält myndigheter för deras agerande. Den anmälan står han fortfarande fast vid.

– Statens passivitet har orsakat stor skada och myndigheterna behöver nya rutiner för att hantera den här typen av krissituationer. Jag hoppas min JO-anmälan ska leda till ett snabbare agerande i framtiden samtatt markägare runt statens skogar ska få ersättning i de fall staten väljer att inte göra några bekämpningsåtgärder. Jag hoppas också att fler partier ska komma till insikt med att det är bättre staten sköter det man redan avsatt istället för att avsätta ännu mer som man varken hinner eller har lokalkännedom nog för att sköta på ett bra sätt.

Enligt Skogsstyrelsen inventering tillsammans med Södra Skogsägarna har granbarkborren under 2019 orsakat skador på närmare sju miljoner kubikmeterskog i södra och mellersta Sverige, vilket är värt flera miljarder.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt