Annons:

Antalet avlidna i covid-19 ökar –

Antalet avlidna i covid-19 ökar. Foto: Bildbyrån

Antalet avlidna i covid-19 ökar – "Stanna hemma"

Nu ökar antalet avlidna i covid-19 i Sverige. Smittspridningen av viruset, RS-viruset och säsongsinfluensan bedöms också ligga kvar på en hög nivå, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Annons:

Antalet rapporterade bekräftade fall av covid-19 har minskat två veckor i rad. Det gäller även fall bland boende på särskilt boende och personer med hemtjänst minskade. 

Andra datakällor som återspeglar förekomst av luftvägsinfektioner, inklusive RS-virus och influensa, pekar på att sjukligheten nationellt avtagit den senaste veckan.

De senaste veckornas många helgdagar påverkar dock provtagningen och rapporteringen, vilket gör trenden svårare att bedöma. 

Höga nivåer

Den sammantagna bedömningen från myndigheten är att smittspridningen fortfarande är omfattande. Antalet nya intensivvårdade patienter med covid-19 ligger kvar på en oförändrad nivå medan antalet avlidna ökar. 

Även smittspridningen av RS-virus och säsongsinfluensa bedöms ligga på en fortsatt hög nivå.

– När vi nu återgår till skolor och arbetsplatser riskerar smittspridningen att öka. Det är viktigt att den som är sjuk med symtom på luftvägsinfektion även fortsättningsvis stannar hemma och undviker nära kontakt med andra, säger Erik Sturegård, utredare och sakkunnig läkare på Folkhälsomyndigheten.

För att undvika svår sjukdom är det viktigt att alla som rekommenderas att vaccinera sig mot covid-19 och säsongsinfluensa gör det, skriver Folkhälsomyndigheten.

Det är möjligt att kombinera vaccin mot både influensa och covid-19.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt