Annons:

Kommunalrådet om mardrömsbeskedet:

Harald Hjalmarsson säger att beskedet är "fruktansvärt trist". Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet om mardrömsbeskedet: "Känns fruktansvärt trist"

Det blir ingen färjetrafik mellan Västervik och Visby i sommar. Beskedet från Destination Gotland kom på torsdagen.
– Just nu känns det fruktansvärt trist, säger Harald Hjalmarsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Västerviks kommun.

Annons:

Destination Gotland har trafikerat Västervik-Visby sedan 2017 med undantag för pandemiåret 2020. Men 2023 kommer det inte bli någon färjetrafik mellan de två orterna.

Det skriver Destination Gotland i ett pressmeddelande på torsdagen.

– Klart att det är väldigt tråkigt. Framför allt för besöksnäringen och Västervik som destination. Många besökare har sett Vimmerby, Västervik och Gotland som en bra kombination och då inte minst barnfamiljer. Jag vet att det redan finns bokningar under turistsäsongen och det är fruktansvärt tråkigt att så här sent få beskedet, säger Harald Hjalmarsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Västervik.

Harald Hjalmarsson ser Västervik och Gotland som en perfekt semesterkombination och förstår att det här kommer slå mot besöksnäringen hemma i Västervik.

– Vi vet alla att det kommer påverka besöksnäringen, så just i dag känner jag bara att det är tråkigt. 

Hur mycket har ni sett att det har gett?

– Det tar lång tid att bygga destinationer och vi är bara i början av något. Men regelbundenheten har tyvärr inte funnits, även om förra sommaren var väldigt bra. Då var det en uppskattad tidtabell. Vi har inte långsiktigt lyckats bygga upp stabiliteten ännu, men vi skissar på det här långsiktigt. Som ständig optimist ser jag att det finns förutsättningar för mer än bara sommaren och det är viktigt att det inte blir en sommar i taget. Det behöver finnas en framförhållning och en långsiktighet i det här. Annars riskerar man att tappa tilltron. 

"Unik position geografiskt"

Hjalmarsson säger att ambitionen måste vara att trafiken går igen sommaren 2024.

– Jag är helt övertygad om att trafiken kommer gå igen. Nu gäller det att snarast planera för att Gotlandstrafiken har Västervik som en av sina hamnar. Vi har under dagen bestämt att vi under våren ska fortsätta dialogen med Destination Gotland för att se hur vi kan möta framtiden. 

Så du känner ingen oro på sikt?

– Jag måste återkomma till det givna. Västervik är den närmaste hamnen från Gotland. Västervik har en unik position geografiskt och om man bara tittar på drivmedel, så är Västerviks det bästa ur hållbarhetsperspektiv. Sedan finns det många olika parametrar och just i dag känns det fruktansvärt trist att det inte blir någon trafik i sommar. Men hade vi inte haft det geografiska läget hade jag varit mer orolig. 

I ett pressmeddelande från Västerviks kommun säger Niklas Lind, marknadschef på Västervik Framåt, att man arbetar tillsammans med Destination Gotland för att skapa så bra infrastrukturella förutsättningar för linjen som möjligt.

– Destination Gotland, Västerviks kommun och Västervik Framåt har genom åren byggt upp en bra relation och ett uppskattat samarbete från alla parter. Den här kombinationen är för bra för att släppa taget om, vi kommer tillbaka, säger Niklas Lind, marknadschef på Västervik Framåt.

Destination Gotland stänger inga dörrar inför framtiden och vill att man redan nu sätter sig ned med parter från Västervik för att titta på hur man kan hitta det optimala tonnaget inför framtiden.

– Vi har redan gett Västervik Framåt uppdraget att upprätthålla den fina relationen med Destination Gotland. Vi kommer tillsammans göra vad vi kan för att möjliggöra trafik mellan Visby och Västervik även i framtiden, säger Ulf Kullin, näringslivschef på Västerviks kommun.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt