Annons:

Kommunalrådet om trafik till Visby:

Harald Hjalmarsson (M) tror på trafik mellan Västervik och Visby igen i framtiden. Foto: Arkivbild

Kommunalrådet om trafik till Visby: "En enkel manöver"

Nej, det blir ingen trafik mellan Västervik och Visby sommaren 2024 heller. En besvikelse såklart, men kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) försöker vara optimistisk.
– Jag ser positivt på trafik i framtiden, säger han.

Annons:

Det blir trafik till Gotland 2024 från både Oskarshamn och Nynäshamn. Men inte från Västervik. Beskedet kom från Destination Gotland alldeles nyligen. 

– Vi träffade Destination Gotlands ledning i början av december och då informerade man oss om att det inte var möjligt. Man har avyttrat de här mindre båtarna, men jag vet att de fortsatt är intresserade av att trafikera Västervik och är engagerade i den upphandling som pågår just nu kring trafiken från 2027. Det är positivt, säger Harald Hjalmarsson (M), ordförande i kommunstyrelsen. 

Hjalmarsson säger att man diskuterar mellan fastlandet och Gotland, utifrån totalförsvarsfrågan, även kring sådana bitar. 

– Västervik är utpekat som reservhamn och Gotland ingår också med Viking Line i ett gemensamt bolag som kör kryssningfartyg. Det skulle kunna bli några anlöp i Västervik redan i sommar, men det löser inte frågan kring resenärer som vill ta sig till Visby. 

Delar inte bilden kring hamnen

Tillsammans med Visby och Vimmerby har Västervik jobbat för att skapa en gemensam besöksregion. 

– Vår tanke har varit att kunna koppla ihop dessa tre och vi tycker att man passar väldigt bra ihop. Förra säsongen, när trafiken inte var igång, kunde man tro att trafiken skulle gå över Oskarshamn i stället, men i stället minskade Oskarshamn. En del åkte över Nynäshamn, men de flesta åkte inte alls. Det är något som besöksnäringen på Gotland har uppmärksammat. Västervik är ett väldigt bra komplement för den som vill ta sig till Gotland. 

Hjalmarsson delar dock inte bilden kring hamnen i Västervik. 

– Det som behövs, för att kunna gå in med de större båtarna, är själva rampen som kör ombord fordonen. Den behöver bli bredare och vi behöver inte bygga om själva kajen. Det går att lägga en mobil enhet där och att anpassa rampen är en ganska enkel manöver. Men det vi har sagt är att vi vill ha mer långsiktighet i det. Ett år i taget ger provisoriska lösningar. Jag vill betona att vi har en väldigt bra relation med både Destination Gotland och Region Gotland. 

Positiv inför framtiden

När det gäller framtiden är kommunalrådet positiv till att det åter ska gå att ta sig från Västervik till Visby sommartid igen.

– Men tyvärr inte i år. Vi vet också att det finns ytterligare ett rederi som visat intresse inför den nya upphandlingen och jag är inte tillräckligt insatt i frågan om upphandlingen och vill inte spekulera i det, men fler rederier har sagt att de kan komma att lämna anbud. 

När tror du att det blir trafik igen?

– Redan nästa sommar hoppas jag. Det är till nytta för både Västervik och Gotland. Statistiken visar tydligt att man tappar resenäer på det här.  

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt