Annons:

Skyddsombud kräver åtgärder på hälsocentral

Renoveringarna vid Stora Trädgårdsgatans Hälsocentral har pågått sedan våren 2021. Foto: Arkivbild

Skyddsombud kräver åtgärder på hälsocentral

Ett skyddsombud vid Stora Trädgårdsgatans hälsocentral i Västervik kräver åtgärder från arbetsgivaren gällande både den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön på arbetsplatsen. Skyddsombudet har förutom att ha krävt svar från arbetsgivaren även vänt sig till Arbetsmiljöverket.

Annons:

Ett omfattande renoveringsarbete pågår på Stora Trädgårdsgatans Hälsocentral efter att det 2020 konstaterades att personal som vistades i lokalerna fått hälsoproblem till följd av fukt och mögelproblem i lokalerna. Trots att det uppförts så kallade ”modulhus” som används i stället för de värst drabbade lokalerna så måste en del personal fortfarande vistas i lokaler som uppvisat ohälsosamma värden gällande fukt och mögel. 

För personalen orsakar det stress att vistas i lokalerna, och även av de logistiska problem som orsakas av både renoveringsarbetet och att flera lokaler inte kan användas. 

Ställer krav på arbetsgivaren

Vårdförbundet anser att det finns brister i den psykosociala arbetsmiljön kopplat till för låg bemanning och för hög arbetsbelastning. Bristerna påtalades redan för ett år sedan, men enligt Vårdförbundet finns det fortfarande saker som behöver åtgärdas. 

Följande krav har ställts från skyddsombudet på arbetsgivaren:

- Att tillgången på läkartider ses över. Det måste till hög prioritering för mer besökstider.

- Att en tidsatt handlingsplan ska göras avseende ombyggnation. Hur, när och vart det dagliga arbetet ska genomföras under pågående renovering av läkarlängan. 

- Att en riskbedömning/skyddsrond genomförs för varje del av våra tre byggnader som vi ska vistas i.

- Att riskbedömning/skyddsrond genomförs utifrån OSA (Organisatorisk och social arbetsmiljö)

Åtgärder vidtas

I ett skriftligt svar på kraven redogör verksamhetschef Örjan Johansson och avdelningschef Daniel Johansson för de åtgärder som ska vidtas.

”Beträffande brist på läkartider är detta ett generellt problem i primärvården p.g.a att behovet hos patienterna är klart större än de personella resurser vi har att möta detta med. Vi tvingas prioritera hårt för att om möjligt ge vård till de patienter som har störst behov. Det vi fortsatt kan göra är att försöka rekrytera ytterligare så att vi uppnår Socialstyrelsens satta mål på 1 heltidsläkare på 1100 patienter. Vi behöver också ha en god underläkarbemanning. Annons för ST-läkare/specialist kommer att läggas ut inom kort med förhoppning att rekrytera ytterligare läkare till enheten. ”

Fler åtgärder, såsom möten mellan läkare och sjuksköterskor och skyddsronder för både den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön är inplanerade. Uppdrag som inte är direkt patientrelaterade och som ligger på läkare ska ses över, och även det ansvar över SÄBO (Säskilda boenden) som Hälsocentralen haft. Läkare som är partiellt lediga kommer även uppmanas att gå upp i tid under en period, skriver de båda cheferna. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt