Annons:

  • Sökandet efter järnåldersgård fortsätter – stor undersökning i helgen

    Ett trettiotal personer från Sveriges Metallsökarförening kommer att delta i sökandet efter järnåldersbebyggelse i Gunnerstad i helgen. Bild från en insats i samma område för ett år sedan. Foto: Västerviks museum

  • Sökandet efter järnåldersgård fortsätter – stor undersökning i helgen

    Tre plöjda åkrar som tidigare inte genomsökts ska undersökas med metalldetektorer i helgen. Foto: Västerviks museum

Sökandet efter järnåldersgård fortsätter – stor undersökning i helgen

Sökandet efter en stor, ståndsmässig gård från yngre järnåldern fortsätter utanför Gamleby. I området kring Gunnerstad ha unika fynd gjorts vid flera tillfällen, och de stora hövdingagravar som tidigare upptäckts pekar på att det i närheten har funnits en stor och rik gård. I helgen kommer en omfattande sökinsats med ett trettiotal personer genomföras i samarbete med Sveriges Metallsökarförening. 
­– På sådana här platser har det med all säkerhet funnits en större gård eller viktig plats.

Annons:

Ett stort sökarbete kommer i helgen genomföras vid Gunnerstad strax utanför Gamleby. Det är Västerviks museum som i sitt arbete tillsammans med Södertörns högskola fortsätter sökandet efter ledtrådar efter en mäktig gård kopplad till de kungshögar som finns i området. Till sin hjälp i helgen har arkeologerna Sveriges Metallsökarförening som ideellt ställer upp med trettio man. 

– Vi har gjort samma sak, fast med färre deltagare vid ett tillfälle förra året och sökte då igenom en del av den ytan som vi ska gå nu. De flesta av personerna som deltar är inte arkeologer, men väldigt duktiga på att använda metallsökarmaskinerna, berättar Veronica Palm, arkeolog och biträdande museichef på Västerviks museum.  

Målet är att söka igenom det lager i jorden där plogar och jordbruk genom århundraden plöjt upp underliggande föremål till marknivå. Längre ned rör man sig inte i nuläget för att inte förstöra de fornlämningar som sannolikt finns bevarade längre ned. 

Att det någonstans i området ska ha funnits en större gård där högt uppsatta personer huserat är Veronica Palm tämligen säker på, främst baserat på de kungshögar som finns och delvis grävts ut. 

– En grav har tidigare undersökts och det här rör sig om riktigt fina gravar som matchar stora gravar i Mälardalen. Tjustbygden är ett speciellt område och det är tydligt att det här varit en plats för rika, en högre ståndsmiljö. På sådana här platser har det med all säkerhet funnit en större gård, eller en viktig plats för möten och ceremonier, 

Önskedrömmen: guldgubbar

Drömfyndet vore att hitta lämningar från en stor gårdsbyggnad. 

– De byggnaderna brukar vara pampiga, och där är guldgubbar inte helt ovanligt att hitta. Det är en sorts guldbleck med stansade figurer på. Ett sådant fynd vore önskedrömmen! Då vet vi att vi har hittat platsen. 

Arbetet är en del i det större projekt om yngre järnåldern som Västerviks museum och Södertörns Högskola genomför i Gamlebyområdet. Även arbetet vid Stäket och Dynestadviken ingår i projektet. 

– Det som hände under den här tiden var avstampet till den medeltida staden Västervik där Gamleby ligger idag. Målet är att kartlägga de samhällsförändringar som skedde under perioden.

De fynd som görs i Gunnerstad kommer förhoppningsvis ge ytterligare kunskap om området under järnålder. 

– Först och främst kommer vi hitta en massa saker som inte är så gammalt. Vi kommer gå igenom och sortera allt utifrån kategorier och åldrar och sedan skriva en rapport. Kanske blir det ett avstamp inför vidare undersökningar. Förhoppningsvis kommer vi lite närmare och kan lägga ytterligare bitar i pusslet om järnåldern, avslutar Veronica. 

Markägare och Länsstyrelsen har gett tillstånd för att undersökningen ska få genomföras. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt