Annons:

Vinternatt sa nej till Gamleby – Pingstkyrkan öppnar upp

Robert Tedenby är pastor i Pingstkyrkan i Västervik, som nu öppnar upp två nätter för de hemlösa. Foto: Privat

Vinternatt sa nej till Gamleby – Pingstkyrkan öppnar upp

Föreningen Vinternatt har sagt nej till ett akutboende i Gamleby. Nu öppnar istället Pingstkyrkan i Västervik upp sina lokaler i ett par nätter.
– Det känns självklart, säger pastor Robert Tedenby.

Annons:

Sent på tisdagen ordnade kommunen ett akutboende i Gamleby för de hemlösa i Västervik. Bakgrunden är förstås den mycket tragiska händelsen, där en man i 60-årsåldern hittades död på en offentlig toalett tidigt på tisdagsmorgonen. 

Tanken var att boendet i Gamleby skulle bli ett tillfälligt boende tills ett möte hållits i nästa vecka. Men föreningen Vinternatt, som jobbar nära de hemlösa, har sagt nej till den lösningen. 

– Det var jättebra inatt, men vi har sagt ifrån om det. Vi kan inte stanna där. Det går inte att säga att klockan 18 åker vi ut till Gamleby. Det går inte. Vi vet ju inte var alla är just då. Alla vi volontärer har inte bil heller. Det finns också ganska stora krav från kommunen för vad de här människorna ska göra och då behöver de vara i stan, säger Linda Åkerman. 

Hon menar att det helt enkelt inte går rent logistiskt.

– Det blir omöjligt och därför har vi sagt nej till det.

Öppnar upp Pingstkyrkan

Men istället har en annan lösning hittats för de kommande två nätterna.

– Vi är jättetacksamma mot kyrkorna som hjälper till. Pingstkyrkan öppnar nu upp kyrkan i två nätter, så att de hemlösa kan sova där. Det är där LP-verksamheten finns och det är där tryggheten för dem finns. Allt finns ju i centrumkärnan, så det blir jättebra. 

Robert Tedenby är pastor i Pingstkyrkan i Västervik.

– Det känns självklart för oss att hitta ett sätt att göra det på och något som är möjligt. Volontärerna kommer också vara där och det här är personer vi litar på som har god relation med människorna som ska bo där. 

Klart är att kyrkan öppnar upp både onsdag och torsdag. Sedan är det ovisst.

– Det kan bli längre men vi ska ha samtal med Harald (Hjalmarsson) framöver och försöka hjälpa till att lösa den akuta krisen. Vi kommer använda vår LP-lokal nu och börjar med två dygn. 

Höll en minnesstund

Även Robert Tedenby tror att man måste hitta en lösning inne i Västervik. 

– Det blir väldigt svårt annars. Det kommer behövas fler som hjälper till i det här framöver. Under vissa perioder är det fler och under andra perioder är det färre, men just nu känner vi att vi behöver finnas här och lösa den situation som är. 

Under onsdagen höll man en minnesstund i Pingstkyrkan för den man som avled igår.

– Det är så förfärligt det som hänt. Han var en trogen besökare till vår LP-verksamhet och det kändes gott att få samla alla för att göra en fin minnesstund runt honom. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt