Annons:

  • Efter mötet med kommunen – så blir lösningen för de hemlösa hela vintern

    Robert Tedenby är pastor i Pingstkyrkan, som nu blir lösningen för de hemlösa hela vintern. Foto: Privat

  • Efter mötet med kommunen – så blir lösningen för de hemlösa hela vintern

    Harald Hjalmarsson (M) är självkritisk.

Efter mötet med kommunen – så blir lösningen för de hemlösa hela vintern

I förra veckan dog en hemlös man på en offentlig toalett i Västervik. Det har förstås väckt starka reaktioner. Nu har föreningen Vinternatt, församlingarna och kommunen mötts. En lösning för hela vintern är också på plats.

Annons:

Det inplanerade mötet kring de hemlösas situation hölls under onsdagen. Med på mötet var föreningen Vinternatts Linda Åkerman. 

– Jag känner att det här blir jättebra. Det var ett jättebra möte och jag tänker ju bara på de hemlösa. Vad det kostar struntar jag i och likadant med politiska åsikter. Det allra bästa för dem är att kunna vara i grupp. Det är naturligtvis ledsna och mår dåligt över det som har hänt. De har lidit länge nog och nu känner jag att det här blir en bra lösning. De får vara tillsammans i en trygg miljö, säger Linda Åkerman. 

Det som bestämdes på mötet var att Pingstkyrkan, som redan i förra veckan öppnade upp sovplatser i kyrkan för de hemlösa, kommer fortsätta så hela vintern. 

– Vi försöker få ihop ett avtal nu mellan Pingstkyrkan/LP-stiftelsen och kommunen för att kunna hålla öppet för de hemlösa i kyrkans lokaler. Exakt hur lång tid kan vi inte säga, men över hela vintern i alla fall. Kanske hela vägen till april. Vi ska försöka snickra ihop något bra, säger Robert Tedenby, pastor i Pingstkyrkan.

"Känns jättebra"

Linda Åkerman menar att även volontärerna känner sig trygga med att det här blir en bra lösning.

– Jag känner glädje för de hemlösas skull. Det här är ju en trygg miljö med deras koppling till Pingstkyrkan. Vi känner oss också hemma där med våra aktiviteter och volontärer, så vi tror det blir jättebra. 

Robert Tedenby tycker att mötet med kommunens representanter var seriöst och bra. 

– Det här visar att kommunen tar det här på allvar, både politiker och tjänstemän. Den här lösningen över vintern ger kommunen tid att tänka igenom en långsiktig plan på sikt och hur man ska tackla de här människorna som är hemlösa framåt. 

Hur känns det för er del att kunna göra det här?

– Det känns jättebra med alla inblandade ideella krafter som backar upp och hjälper till. Vi har pratat om att få till fler volontärer som kan hjälpa till med övernattningar och sådär. Det är svårt att få till det i ett formaliserat avtal på kort tid och därför känns det skönt att vi kan hjälpa de människor som hamnat där de hamnat just nu. 

Sluter ett avtal

Kommunstyrelsens ordförande, Harald Hjalmarsson (M), anser också att det var ett väldigt bra möte. 

– Det är väldigt starka berättelser som återges och det är fantastiskt hur alla visar upp vad de gör dagligen. Man blir varm i hjärtat av hur man helt ideellt ställer upp för sina medmänniskor.

Han är glad över att den tillfälliga lösningen kan fortsätta över vintern.

– Den fungerar bra och vi vill från olika håll stödja det här, så det kan fortsätta tills vidare. Det är inte säkert att det är långsiktigt hållbart, men det fungerar här och nu, och åtminstone över vintern.

Kommunen ska nu sluta ett avtal med LP-stiftelsen. 

– Vi ska naturligtvis ersätta dem för det goda arbete de gör och det avtalet arbetas det på i skrivande stund. Det kommer ta några dagar innan det är helt klart, men det är vårt ansvar att vara med och finansiera det här.

Hur ser ni på ett härbärge från kommunens sida på lite längre sikt?

– Vi behöver hitta en långsiktig lösning, men just nu behöver vi skapa oss tid. Vi vill inte att någon ska hamna i den här situationen, men här och nu kommer det här fungera. Då skapar vi oss den tiden att vi kan hitta lösningar och titta på hur andra kommuner gör.

Hjalmarsson självkritisk

Harald Hjalmarsson (M) är också självkritisk å kommunens vägnar efter dödsfallet i förra veckan. 

– Utan att i detalj kunna säga vad som hänt, eftersom vi vill invänta polisens utredning, så är det fruktansvärt tragiskt. Man kan inte riktigt inse vilken hemsk situation vissa människor kan hamna i och vad det kan få för konsekvenser. Jag är så fruktansvärt ledsen över det, men känner också att vi vid sådana här tillfällen behöver ta fram det där lilla extra och hjälpas åt. Det är det många som visar nu.

Borde ni ha agerat tidigare från kommunens sida?

– Jag känner både ett personligt ansvar för att vi ska finnas där som kommun. Det är det ingen tvekan om. Ingen är nöjd med ett så fruktansvärt tragiskt slut som det blev och där känner jag ett personligt ansvar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt