Annons:

Avtalet klart: Så mycket betalar kommunen för ett natthärbärge

Robert Tedenby är pastor vid Pingstkyrkan i Västervik. Nu är ett avtal klart med kommunen. Foto: Privat

Avtalet klart: Så mycket betalar kommunen för ett natthärbärge

En hemlös mans död på en toalett i Västervik i november väckte mycket känslor i Västervik.
Nu har kommunen och Pingstkyrkans LP-verksamhet tecknat ett avtal.
Det gör att det finns ett natthärbäge till hemlösa fram till utgången av mars nästa år. 

Annons:

Det var i slutet av november som en hemlös man i 60-årsåldern hittades död på en offentlig toalett i Västervik. Det väckte förstås starka reaktioner i hela samhället. 

Kommunen, föreningen Vinternatt och församlingarna har suttit ned för att försöka hitta en tillfällig lösning. Nu finns också ett avtal på plats mellan kommunen och Pingstkyrkans LP-verksamhet. 

LP-verksamheten kommer upplåta ett natthärbärge till hemlösa fram till 31 mars 2024.

– Det känns bra att vi så här snabbt har en lösning för vintern. Den långsiktiga lösningen är förstås att de här människorna får hjälp att komma bort från missbruk på ett sätt att de kan nyttja de boenden vi erbjuder, säger Harald Hjalmarsson (M), ordörande i kommunstyrelsen, i ett pressmeddelande. 

Avtalet innebär att hjälporganisationerna tillsammans med Pingstkyrkan hjälper hemlösa som är skrivna i Västerviks kommun, även om de är drogpåverkade, så att de ska kunna sova tryggt under kalla nätter. Därefter ges kommunens personal möjlighet att i akutboendets lokaler regelbundet möta de som kan vara i behov av socialtjänstens stöd. 

– Jag vill särskilt tacka den ideella föreningen Vinternatt som hjälpt oss med detta. Men också våra egna enheter som tagit fram den här lösningen tillsammans med Robert Tedenby hos Pingstkyrkan. Det känns som att vi hittat en bra lösning för alla parter. Jag hoppas också att det ska bli bra för de hemlösa, säger Hjalmarsson.

Betalar 400 000 kronor

Totalt betalar kommunen ut stöd på 400 000 kronor. Det ska räcka till fem platser fram till 31 mars nästa år. Personer som inte är hemmahörande i Västerviks kommun ska erbjudas biljett med lokaltrafik till sin hemkommun. 

"Västerviks kommun åtar sig också att tillhandahålla en stödfunktion gentemot Pingstkyrkan/LP-verksamheten som besöker verksamheten med en omfattning av minst en gång per vecka. Pingstkyrkans LP-verksamhet fungerar redan som stöd men kan nu även erbjuda härbärge åt behövande", skriver kommunen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt