Annons:

KOMMUNEN FÖRBEREDER SIG EFTER STREJKVARSLET

Anna Öhrling Elltorp är HR- och kommunikationschef på Västerviks kommun. Foto: Pressbild

KOMMUNEN FÖRBEREDER SIG EFTER STREJKVARSLET

Kockpersonal och övrig måltidspersonal kan tas ut i strejk och flera arbetsplatser i Västerviks kommun berörs. Nu förbereder sig kommunen inför en eventuell strejk.

Annons:

Under gårdagen gick fackförbundet Kommunal ut med varsel om strejk och blockad till flera kommuner i Sverige. Västerviks kommun är en av få kommuner i länet som berörs. 

Det är Kommunal, SKR och Sobona som inte kommit överens. Det handlar om krav på medarbetarsamtal och att löner ska betalas ut i rätt tid för förbundets medlemmar. Bestämmelserna kring det är man inte överens om. 

Även frågan om dispens för dygnsvila ligger på bordet och är olöst. 

Kommunal har därför varslat om strejk och blockad med start den 18 april. En blockad innebär att facket avser att stoppa vissa former av arbete och just nu analyserar Västerviks kommun vad det här kan innebära.

– Västerviks kommun har lyckligtvis inte några kända problem med löneutbetalningar och medarbetarsamtal som det verkar finnas på annat håll. Men detta sköts på nationell nivå och vi kan inte påverka så mycket här eller sluta några lokala avtal, säger Anna Öhrling Elltorp, HR-och Kommunikationschef på Västerviks kommun i ett pressmeddelande.

"Behöver förbereda oss"

I kommunen är yrkesgrupperna kockar, kokerskor och måltidsbiträden inom utvalda verksamheter uttagna för strejk och arbetsuppgifterna sätts i blockad. Berörda verksamheter och chefer är informerade och vi följer utvecklingen.

– Vi vet i dagsläget inte om varslet blir förverkligat, det kan mycket möjligt avblåsas och centrala parter kommer överens om nytt avtal. Men vi behöver förbereda oss och skapa en lägesbild om vad det kommer att innebära för våra verksamheter. Vi återkommer så snart vi vet mer, säger Anna Öhrling Elltorp.

Totalt omfattar strejken mer än 5 000 medlemmar i Kommunal. 

Fakta

I Västerviks kommun handlar det om Överum skola och förskola, Solkullen, Näktergalen skola, Marieborgsskolan, Ludvigborgsskolan, Arabia förskola, Ljungbergaskolan, Lidhemskolan, Västerviks gymnasium, Fågelbärets skola, Ekbackens förskola, Skogshagaskolans förskola, Ankarsrums skola, Ekhamra, Nätet, Rosavilla, Sundsgården, Tjustgården, Edshöjden, Åbyskolan, Dalsvägen 23.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt