Annons:

Framgång i länet – når bredbandsmålet för första gången

Allt fler i länet har tillgång till snabbt internet. Foto: MostPhotos

Framgång i länet – når bredbandsmålet för första gången

Det nationella målet om att en uppkoppling på 1 Gbit/sekund ligger på 98 procent. För första gången någonsin når Region Kalmar nu den nivån.

Annons:

Den nya statistiken visar att andelen som har tillgång till en uppkopplingshastighet på minst 1 Gbit/sekund har ökat från 94,78 procent till 98,25 i Kalmar län.

Det är främst utanför tätorter och småorter som ökningen noterats. Där ligger ökningen på 23 procentenheter och tre kommuner sticker ut: Torsås, Högsby och Oskarshamn.

– Detta är ett resultat av ett målmedvetet arbete som regionen har gjort tillsammans med länets kommuner. Särskilt glädjande är det att vi nu också har lyckats att få upp täckningen utanför tätort till 90% som nu har tillgång till fiber i sin absoluta närhet, säger Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, i ett pressmeddelande.

Dålig täckning längs med vägarna

Enligt Region Kalmar är det stora problemet för att nå ännu högre nivåer en för låg anslutningsfrekvens.

”Den stora utmaningen är fortfarande att lyckas få hushåll och arbetsplatser att ansluta sig när de har möjligheten. 2023 är det främst utanför tätort och småort som skillnaden ökar och där var fjärde som har möjlighet att ansluta sig inte gjort det”, skriver man i ett pressmeddelande.

Mobiltäckningen i länet ligger runt 98 procent, i bebyggelse och runt byggnader utanför tätort och småort. Den siffran har legat stabil under flera år. Regionen ser dock ett klart behov av att stärka täckningen längs med järnvägar, E22 och riksvägar.

”Enligt rapporten saknas god mobiluppkoppling längs mer än en tredjedel av sträckorna längs E22 och länets riksvägar samt järnväg, skriver man”.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt