Annons:

Ny ranking över var barn har det bäst – här hamnar din kommun

Länsförsäkringar har gjort en ranking över var barn har det bäst i landets 290 kommuner. Foto: MostPhotos

Ny ranking över var barn har det bäst – här hamnar din kommun

Länsförsäkringar har kartlagt Sveriges mest barnvänliga kommuner – ur barnens perspektiv. Bäst ranking i Kalmar län får Emmaboda med plats 15 och sämst ranking från Mönsterås med plats 212. 
– Med kartläggningen vill vi undersöka vilka möjligheter och utmaningar en barnfamilj har i landets kommuner och hur detta avspeglar prisbilden på bostadsmarknaden, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Annons:

Länsförsäkringar har gjort en sammanställning över Sveriges mest barnvänliga kommuner och rankat landets kommuner från plats ett till 290. 

Rankingen är tänkt att ge en överblick över vilka kommuner som erbjuder de bästa förutsättningarna för barnfamiljer att trivas och utvecklas. 

Totalt har Länsförsäkringar identifierat, analyserat och vägt samman 14 olika variabler. Dessa 14 variabler ska avspegla hur barnvänliga de olika kommunerna är för barnfamiljer utifrån barnens perspektiv. Det handlar om kommunernas erbjudande inom fritid och idrott, skola och barnomsorg samt trygghet.

– En bra start i livet bygger bland annat på möjligheten till en god utbildning, i en trygg miljö med ett aktivt liv vid sidan av skolan. Det ger barn bra förutsättningar att växa och utveckla de färdigheter och kunskaper som behövs för att möta vuxenlivets utmaningar samt för att skapa sig en ekonomisk trygghet, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. 

Vellinge etta

Den mest barnvänliga kommunen i hela Sverige är Vellinge. Där finns enligt kartläggningen attraktiva boendemiljöer och hög standard inom barnomsorg och utbildning. Särskilt sticker Vellinge ut vad gäller fritidsaktiviteter, andelen behöriga lärare i grundskola och gymnasiet samt trygghet i skolan.

På medaljplats kommer också Lidingö samt Danderyd. Generellt sett hamnar befolkningsmässigt medelstora kommuner i topp av rankingen. Längst ned i rankingen återfinns mindre kommuner, som oftast ligger långt från större arbetsmarknader. De tre sämsta i rankingen är Överkalix, Nordanstig och Ragunda.

– Barnfamiljer som bor i medelstora kommuner, nära de större befolkningstäta städerna, har fördelen att de har tillgång till både en attraktiv arbetsmarknad med ett bra serviceutbud samtidigt som de har nära till grönområden och stort utbud av sport- och idrottshallar. Med barn förändras livspusslet och närheten till stan tenderar att inte bli lika viktig. Barnens behov och aktiviteter styr mer, plus att man vill ha mer utrymme att bo på, säger Stefan Westerberg.

Så ligger länets kommuner till

Ju bättre placering kommunerna har i rankingen, desto högre är också kvadratmeterpriserna på bostadsmarknaden. En villa på 120 kvadratmeter bland de tio högst rankade kommuner ligger i genomsnitt på 4,9 miljoner kronor. Bland kommunerna i den absoluta botten är motsvarande 1,3 miljoner. 

– De kommuner som är mest attraktiva för barnfamiljer att bo i har en högre prislapp. Prisbilden kan ses som en sammanfattande pengamässig indikator på boendemiljöns attraktivitet. I den mån man vill bo där det är bäst får man vara beredd att betala för att ta sig över tröskeln alternativt bo på en mindre yta, säger Stefan Westerberg.

I Kalmar län hamnar Emmaboda högst med plats 15 och Mönsterås lägst med plats 212. Kalmar är på plats 45, Hultsfred på plats 60, Vimmerby på plats 119 och Västervik på plats 169. 

Fakta

Här hamnar länets kommuner i rankingen: 

15) Emmaboda

45) Kalmar

47) Nybro

53) Mörbylånga

60) Hultsfred

62) Torsås

101) Högsby

117) Oskarshamn

119) Vimmerby

135) Borgholm

169) Västervik

212) Mönsterås

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt