Det var full aktivitet på residenset under lördagen. Under ett litet partytält bakades och gräddades degar som sedan lades in i en pizzaugn. Det var dags för den årliga pizzatävlingen för Småland och Öland. Ett antal krogar hade valts ut som försökte komma på ett välsmakande upplägg inför en jury.
– Jag älskar pizza, totalt kommer jag att smälla i mig rätt många bitar under dagen, säger krögaren Christofer Johansson som driver Hotell Borgholm. Det är kanske inget som vi serverar på hotellet.
Tävlingen anordnas för att premiera lokalproducerad mat. Något som landshövding Allan Widman tog fasta på.
– Jag var uppe i morse och plockade äpplen från vårt enda träd här på residenset. Och det verkar ha varit populärt, av alla bagare jag sett hittills har alla tagit äpplen, säger han.
Pizzaälskande region
Och det var full fart bland pizzabagarna. Isac Karlsson från Jonas Mat & Event valde bland ingredienserna och fastnade till slut för ört-creme fraiche, mozzarella, pumpa, quinoa och naturligtvis landshövdingens äpple.
– Om det är tävling eller bara skoj. Hm, är nog lite både och, säger han. Det här är riktigt roligt.
Det fanns nog lite tävlingsinstinkt ändå, krogen vann tävlingen för två år sedan.
Allan Widman var stolt att få arrangera mästerskapet.
– Jag har förstått att det här är en pizzaälskande region och det är kul att vi använder lokala råvaror.
Segern gick till Eat and Heat från Västervik. Med motiveringen.
“Välbalanserad kombination av smaker. God fluffig deg, jämnt gräddad. Med hängivenhet, professionellt utförande och med högsta klass”.