Annons:

  • Första spadtaget för nya återvinningscentralen

    Elever från Ljungbergaskolan fick vara med och ta det första spadtaget för nya återvinningscentralen i Västervik. Foto: Tess Hartikka

  • Första spadtaget för nya återvinningscentralen

    Eleverna fick också visa hur "lätt det är att sortera rätt". Foto: Tess Hartikka

  • Första spadtaget för nya återvinningscentralen

    Konceptbild på hur återvinningen ska se ut när den är klar. Foto: Sweco

  • Första spadtaget för nya återvinningscentralen
  • Första spadtaget för nya återvinningscentralen

Första spadtaget för nya återvinningscentralen

Nu har man tagit det första spadtaget för den nya återvinningsanläggningen i Målserum. Den ska ersätta dagens återvinningscentral som funnits sedan 1990-talet och beskrivs om omodern, trång och osäker. 

Annons:

Den nya återvinningscentralen ska byggas ut på området där det tidigare varit ett skogsparti, som avgränsar den nuvarande återvinningscentralen från Lunnargatan/Målserumsvägen.

På onsdagen var elever från Ljungbergaskolan med och tog de symboliska första spadtagen för projektet, och fick även demonstrera hur lätt det är att sortera rätt.

– Den här anläggningen är mer än en byggnad, den är ett löfte till våra barn och barnbarn. Ett löfte om att ta vårt miljöansvar, att sortera, och att det vi en gång såg som ett avfall numer ses som en resurs, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M).

– Det kommer bli en jättebra anläggning som ni barn och ungdomar kommer ha användning för lång tid framöver, säger Torbjörn Svahn, vd på Västerviks Miljö & Energi.

Planer sedan 10 år tillbaka

När allt är klart kommer det finnas ungefär 20 olika fack för sortering av avfall utomhus, som kommer att vara under ett hästskoformat skärmtak. Parallellt med Lunnargatan anläggs en ny återvinningscentralsbyggnad i två våningar. Byggnaden är avsedd för insamling av farligt avfall, elektronikskrot och återbruk.

Torbjörn Svahn uttrycker att det är härligt att äntligen vara igång med själva byggarbetet.

– Det har ju varit en jättelång planering med olika undersökningar på sätt och vis. Jag kanske överdriver, men man har säkert haft den här planen i 10 års tid. Förr eller senare behöver man flytta från den gamla, för att den står på det gamla deponiområdet som ska sluttäckas. Det är en av anledningarna till att vi gör detta. Men det handlar också om att förnya och få till en bättre arbetsmiljö och besöksmiljö, säger han.

Fördelarna med nya anläggningen

Västerviks Miljö & Energi har tidigare sagt att den återvinningscentral som finns idag är ”omodern, trång och osäker.” Det som de syftar på med osäkert är bland annat att besökare och arbetsfordon har behövt vistas i samma utrymmen. I den nya återvinningscentralen kommer de delas upp på olika plan i byggnaden, och tung trafik kommer hänvisas till en körväg utanför personbilsområdet. Den nya återvinningscentralen ska också få dubbla körfält, där det är lätt att stanna bilen utmed sidorna utan risk för trängsel.

– Behoven vi har framöver drivs av ökad sortering, en bättre avfallssortering och att vi har en tillväxt i kommunen som gör att vi behöver utöka kapaciteten på olika sätt. Det finns också ny lagstiftning som driver frågorna och ställer krav på oss. Det här ligger också väl i linje med bolagets strategiska mål om kapacitet, kvalitet, hållbarhet och arbetsmiljö.

Henrik Backheden är projektchef på Gilbert Gustavssons entreprenad som kommer ha hand om bygget.

– Det känns jättespännande. Det är ett ganska komplext jobb med många delar. Det är en ny tanke, såna här anläggningar finns inte så många. Det här är väl en av de första i regionen, det är roligt att få vara med och göra något sådant, säger han.

Vad blir den stora skillnaden för besökarna?

– Det blir stora ytor och gott om plats med bättre logistik. Det kommer bli en stor portal med tydliga pilar om var man ska ta vägen. Just nu är det väldigt rörigt här uppe. Det blir ett enkelt system och även en säkrare upplevelse både för besökare och arbetstagare.

Återvinningscentralen som finns idag kommer att vara fortsatt öppet som vanligt tills den nya är på plats.

– Vi kommer behöva gräva en del ledningar i det gamla området, men vi ska se till att det kan vara öppet hela tiden. Det är en av våra nötter att knäcka, att vi inte stör för mycket, säger Henrik Backheden.

Byggprojektet beräknas kosta totalt 71 miljoner kronor. Om allt går enligt planerna ska den nya återvinningsstationen invigas i mitten av juni 2026.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt