Annons:

Priset för rent vatten kan fördubblas

Va-chef Ruben Öberg

Priset för rent vatten kan fördubblas

Det är bråttom och det kommer att bli dyrt att få fram allt det vatten som vi måste ha i framtiden. Det visar ett reportage som SVT nyheter har gjort. Priset kan fördubblas och de kommuner som kan drabbas hårdast av prishöjningar är de som har en folkmängd under 50 000 personer.

Annons:

Inom 20 år kommer priset för vatten komma att fördubblas, kanske ännu mer i mindre kommuner med ett invånarantal under 50 000 personer. Från 400 – 500 kronor per hushåll i månaden till över tusen kronor i månaden.

Anledningen är att va-nätet måste bytas ut samtidigt som många reningsverk måste renoveras, visar ett reportage i SVT.

Kostnaden kommer att öka för varje dag som man inte börjar med att byta ut det föråldrade va-nätet. Redan för tio år sedan skulle man behövt varit igång med att genomföra va-satsningen, men det står still i många kommuner. Enligt SVT:s reportage är det kommunpolitiken som ofta bromsar den utvecklingen, då det är lättare att satsa på vård-skola och omsorg än att satsa på det som inte syns, det som är nedgrävt under marken.

Västervik ligger långt framme

I Västerviks kommun har man jobbar med det här problemet en längre tid.

- Vi är mycket väl medvetna om problemet. Det är en av anledningarna till att vi har höjt taxan kraftigt, säger va-chef Ruben Öberg, vid Västervik Miljö & Energi AB (VMEAB).

Just nu håller VMEAB på att ta fram en strategi vad det gäller utbytestakten av kommunens ledningsnät.

- Då måste också ekonomin och personalresurser följa med. Att få tag på kompetens blir tuffare och tuffare för varje år. Det är nog den största framtida utmaningen.

Ruben Öberg håller inte med om att politikerna i Västerviks kommun bromsar satsningarna.

- Det är vårt ansvar att lyfta frågan och tala om vilka behov som måste göras, både i ledningsnätet och vid rening av vatten.

Han tycker heller inte att prisutvecklingen som redovisas är för mycket tilltaget.

- Det är inte orimligt att det är på det sättet.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt