Annons:

Malin Sjölander (M) och Gudrun Brunegård (KD) kräver svar om cancervården

Vimmerbypolitikern Gudrun Brunegård (KD) är orolig över cancervården i regionen. Foto: Jakob Karlsson

Malin Sjölander (M) och Gudrun Brunegård (KD) kräver svar om cancervården

Malin Sjölander (M) och Gudrun Brunegård (KD) har lämnat in en interpellation. I interpellationen har de ställt två frågor till Christer Jonsson (C) att besvara på regionfullmäktige den 4 juni.
– Vi har under många år påtalat att Kalmar län behöver två cancercentrum där dessa sårbara patienter kan få såväl dagvård som inneliggande vård under en längre tid och att de inte utsätts för undvikbara smittokällor, skriver Brunegård och Sjölander i ett pressmeddelande.

Annons:

Så här skriver oppositionspolitikerna i interpellationen:

"Under de senaste åren har en våg av vårdplatsstängningar dragit över landet, och inte minst i Kalmar län. För något år sedan slog majoriteten ihop avdelningar på länssjukhuset och vårdplatser för cancerpatienter har samlokaliserats med andra grupper. 

Inför förändringarna träffade alla partier personalgrupper då oron var stor för att säkerheten och de så viktiga hygienrutinerna skulle riskeras för t ex cancerpatienter och andra sårbara grupper. Dåvarande landstingsmajoriteten försäkrade att detta inte skulle ske. 

Nu har vi fått indikationer och patientberättelser som visar på en annan verklighet. Cancerpatienter får dela salar med patienter med helt andra sjukdomar och oron är stor för patientsäkerheten."

Kristdemokraten och moderatern vill ha svar på följande frågor av den förre allianskamraten Christer Jonsson (C): 

  • I hur stor grad tvingas patienter med cancer och nedsatt immunförsvar idag dela rum med andra patientgrupper?
  • Hur avser länsunionen att framgent säkra vården för de inneliggande cancerpatienterna så att de inte blandas med andra patienter och undvikbara smittor?

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt