Annons:

”Vi ska vara glada över att vi har en bra äldreomsorg”

Ingela Svensson Jon Sjölander

”Vi ska vara glada över att vi har en bra äldreomsorg”

Den nya kvalitetsberättelsen som visar mätningen för alla landets kommuner, får Västerviks kommun högt betyg när det gäller hemtjänsten medan man ligger i mellanskiktet när det gäller särskilt boende.
- Som politiker blir jag konfunderad över hur vi ska hitta en samsyn på äldrevården, då ”Äldreupproret” samlar på sig mycket missnöje, så måste vi hitta en samsyn som gör att vi hittar rätt bild, säger Jon Sjölander.

Annons:

Hur är äldrevården i Västervik? Läser man kvalitetsrapporten som skickas ut till alla kommuner efter att SKL (Sveriges Kommunen och Landsting) samlat in kvalitetsdata från landets äldre som har hemtjänst eller bor på särskilt boende så är äldrevården enligt de svar som kommer in i toppklass när det gäller hemtjänsten medan den är något sämre, i medeltal vad det gäller särskilt boende.

Samtidigt pågår ett ”Äldreuppror” i Västervik som försöker ringa in de brister som finns inom äldreomsorgen. Bilderna är väldigt olika som socialnämnden får till sig via enkäterna och den verklighet som ”Äldreupproret”  vill vittna om.

- Jag tycket att vi ska vara glada över att vi har en riktigt bra äldreomsorg i Västerviks kommun, framförallt då det gäller hemtjänsten, säger Jörgen Olsson, socialchef.

Jon Sjölander (M) är mer fundersam över vad de stora skillnaderna på synsättet beror på.

- Jag vill hitta samsynen mellan ”Äldreupproret och politiker. När jag hör den blir jag konfunderad. De samlar på sig väldigt mycket missnöje då de fokuserar på det som är negativt och visar på brister i äldreomsorgen, vilket jag tycker är bra att man gör, för vi ska respektera de bilder som de delar med sig av.

Han vill att politiker ger sig ut mer i verksamheten och lyssnar för att höra på de som är anhöriga och de som jobbar inom omsorgen.

- Jag tror att vi behöver en dialogdemokrati, det är vårt sätt att stärka kommunen och medborgarna. Just nu tycker jag att vi glider ifrån varandra mer och mer. Vi politiker måste jobba mer för att gå ut och träffa folk och göra oss tillgängliga.

Nämndbesök i verksamheterna

Ingela Svensson (C) socialnämndens ordförande berättar att under året planeras det för att nämnden ska göra olika verksamhetsbesök för att komma närmare verkligheten.

- Vi ska dela upp oss i mindre grupper för att få en större förståelse för de olika verksamheterna som nämnden ansvarar för, säger hon.

Nämnden är glad över att de äldre ger så bra svar på enkäten som de fyller i och att svaren är så bra i förhållande till andra kommuner.

Varför jämför ni er med andra kommuner, är det inte viktigare att ni lägger mer kraft på att arbeta med era egna verksamheter?

- Vi måste veta hur vi ligger till mot andra kommuner, vi har samma uppdrag, säger Jon Sjölander.

Ingela Svensson påpekar att man kan bryta ner undersökningen till enskilda verksamheter och jämföra det med andra verksamheter i kommunen och jämföra år från år.

Jörgen Olsson vill framföra att socialnämnden vill förbättra resultatet vad det gäller de särskilda boendena och komma i toppklass även där i landet.

- Vi kommer att göra studiebesök i Emmaboda kommun som under lång tid legat i topp när det gäller utfallet i undersökningen för särskilt boende.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt