Annons:

M: vill ha en chatbot som komplement till kundservice

Jon Sjölander (M)

M: vill ha en chatbot som komplement till kundservice

Genom att låta en robot svara på allmänhetens frågor, skulle kommunens tillgänglighet kunna vara till för medborgarna 24 timmar om dygnet. Det skriver Jon Sjölander (M) i en motion till kommunfullmäktige.

Annons:

Jon Sjölander menar att Inom den offentliga förvaltningen kan digitaliseringen och AI (artificiell intelligens) skapa mycket stora välfärdsvinster i form av snabbare kontakt mellan myndigheter och medborgaren eller företagaren, effektivare handläggning, bättre arbetsmiljö samt ökad kvalitet resursutnyttjande. 

- Att installera en chatbot innebär att man avlastar den befintliga kundtjänsten eller kundkontakten genom att ersätta det mänskliga telefonsamtalet eller skriftliga konversationen med en självlärande robot som bygger på artificiell intelligens., skriver han.

När man väl har lärt roboten en mängd olika frågor och svar arbetar den självständigt med att svara på medborgarnas vanligaste frågor dygnet runt.  Att använda en chatbot skapar otroliga möjligheter till förbättring och effektivisering för en kommun.

I motionen pekar Jon Sjölander bland annat på att det finns många fördelar med att implementera en chatbot:

 - Ökad tillgänglighet med kundservice 24 timmar om dygnet, skapar hög rättssäkerhet och kvalitet, för bättrad kundupplevelse och att det frigör tid för medarbetarna.

 Han yrkar på att kommunstyrelsens förvaltning ges i uppdrag:

- Att genomföra ett pilotprojekt för att implementera en chatbot (AI) som komplement till den nuvarande kundservicen. 

 - Att projektet inledningsvis fokuserar på frågor som rör barn och utbildning samt bygglov men att målet skall vara att svara på frågor som berör alla kommunens verksamheter. 

 - Att ta fram nytto- och effektkalkyl och föreslå lämplig finansiering. 

 För den moderata fullmäktigegruppen

Jon Sjölander

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt