Annons:

Fantastiskt första kvartal för Södra – ökade med 22 procent

Södra fortsätter att gå mycket starkt. Foto: Pixabay

Fantastiskt första kvartal för Södra – ökade med 22 procent

Det går fortsatt mycket bra för Södra. Skogsindustrikoncernen ökade rörelseresultatet med 22 procent under det första kvartalet.
Rörelseresultatet landade på drygt 1,1 miljarder kronor.

Annons:

Resultatet grundas i en god efterfrågan och fortsatt hög prisnivå i kombination med produktionsanläggningar som presterade mycket goda resultat. Södra investerar i en helt ny produktionsanläggning för korslimmat trä vid biokombinatet i Värö, skriver man i ett pressmeddelande på torsdagen.

Kvartalsrapporten visar att koncernens nettoomsättning ökade med elva procent jämfört samma period 2018. Ökningen är elva procent och omsättningen uppgår till drygt 6,3 miljarder kronor. Rörelseresultatet landade på drygt 1,1 miljarder kronor, vilket är en ökning med 22 procent.

Rörelsemarginalen förbättrades till 18 procent och avkastningen på sysselsatt kapital var 22 procent.

– Trots att den globala konjunkturen visat tecken på avmattning utvecklades första kvartalet bättre än väntat för Södra, säger Lars Idermark, vd och koncernchef, och tillägger att priserna på företagets huvudprodukter, marknadsmassa och sågade trävaror, låg på en fortsatt god prisnivå under kvartalet, även om en viss prisnedgång kunde förutses.

"Miljömässiga fördelar"

Södra följer sin strategi för lönsamt hållbar tillväxt och satsar på ökad vidareförädling inom affärsområdet Södra Wood och Södras styrelse har beslutat att investera i en helt ny produktionsanläggning för korslimmat trä med en kraftigt ökad produktionskapacitet vid biokombinatet i Värö.

– Ökat trähusbyggande är en viktig del i en växande bioekonomi. Byggsystem i trä har också stora produktions- och miljömässiga fördelar, betonar Lars Idermark.

Södras styrelse har även fattat ett investeringsbeslut för Trivselhus om en ny volymhusfabrik i Landsbro, med hög grad av automatisering, robotisering och digitalisering i tillverkningen.

Fakta

* Affärsområdet Södra Skogs rörelseresultat för perioden uppgick till 56 MSEK (19). Resultatet påverkades positivt av såväl ökade volymer som förbättrade marginaler.

* Affärsområdet Södra Woods rörelseresultat för perioden uppgick till 147 MSEK (100). Resultatet avspeglar en fortsatt god prisnivå på sågade trävaror, som i kombination med effekterna av den omstrukturering som genomförts inom Södra Wood bidrar positivt till resultatutvecklingen. Omsättningen uppgick till 1 498 MSEK (1 279).

* Affärsområdet Södra Cells rörelseresultat uppgick till 1 112 MSEK (926) för perioden. Resultatutvecklingen förklaras främst av en fortsatt god prisnivån, en gynnsam dollarkurs samt produktionsanläggningar som presterade mycket goda resultat. Omsättningen uppgick till 3 501 MSEK (3 129).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt