Annons:

Psykiska ohälsan bland vuxna ökar – missar budget med sju miljoner

Den psykiska ohälsan ökar bland vuxna i Västervik. Foto: MostPhotos/Genrebild

Psykiska ohälsan bland vuxna ökar – missar budget med sju miljoner

När socialnämnden lämnar sin ekonomiska prognos visar den på ett underskott på sju miljoner kronor. De kostnader som man är orolig för kommer att öka är de för de vuxna som mår psykiskt dåligt.

Annons:

Det är kostnaderna för omsorg för funktionsnedsatta och det ökade arbetet socialverksamheten har med de personer som drabbas av psykisk ohälsa som ökar. 

– Där ser vi en ökning och det oroar oss att fler människor inte mår bra i dagens samhälle. Den ökningen finns i Västervik men även i hela landet, säger socialchef Jörgen Olsson.

"Är oroande"

Kostnaderna handlar främst om boendestöd men även för de personerna som är mellan 20-65 år att få hjälp med att fungera i vardagen. Även kostnaderna för bostadsanpassning ökar.

– Vi har fått två fall på kort tid där personer måste få hjälpa med stora bostadsanpassningar. Det är vi inte rädda för ska öka utan de kostnaderna går upp och ned under olika år. Men att kostnaderna för de psykisk sjuka går upp är oroande.

Totalt går dessa två verksamheter sju miljoner kronor över sin budget.

Äldreomsorgen

Förra året var det äldreomsorgen som drog över sina personalkostnader efter det att man infört ”Rätt till heltid”. I år tror nämnden att man kommer att kunna klara av att hålla kostnaderna där. Men kostnaderna för det särskilda boendet ligger högre än budgeterat, det gör även kostnaden för hemtjänsten. Däremot minskar kostnaderna för dagverksamheten.

"Antalet hemtjänsttimmar ökade med 12 procent de första tre månaderna i år jämfört mot förra året. Schemaöversyn och fokus på bemanningsekonomi fortgår, vilket resulterar i bättre personalekonomi. Volymökningarna kommer dock på sikt inte rymmas inom befintlig ram. Vid en viss gräns måste mer personal anställas", skriver socialnämnden i sin ekonomirapport.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt