Annons:

Mannen med håret - Richard Thunér gästade Gamleby

Richard Thurnér besökte Gamleby i måndags

Mannen med håret - Richard Thunér gästade Gamleby

Många har nog sett Richard Thunér i Antikrundan, SVT:s populära TV – program, där han är expert på framförallt möbler. I måndags besökte han Gamleby Folkhögskola för att berätta minnen både de som är lite besvärliga men även solskenshistorier. Samtidigt passade han på att avslöja att han blir ny programledare för ett annat folkkärt TV -program i SVT.

Annons:

Richard Thunér har arbetat med antikviteter i drygt 20 år. I tolv av de åren har han jobbat med Antikrundan. Många känner till honom och när han gästade Gamleby och Tjustbygdens Konstförenings arrangemang i måndags eftermiddag, kom det drygt 70 personer för att lyssna. Lika många hade anmält sig till föreläsningen på kvällen. De senaste åren har han blivit känd för sitt utseende, mest det som han har på huvudet.

Får du höra att du är antikexperten, ”mannen med håret”?

- Jo det händer då och då, speciellt som man gjorde en grej av det för ett par år sedan i Antikrundan.

Det var just Antikrundan som Richard Thunér skulle tala om.

- Vi är som ett resande teatersällskap. 20 experter och 40 som jobbar med produktionen.

Under de tolv åren som Richard varit med som expert i programmet har det ändrat sig markant.

- Förr hade folk med sig två tre grejer. Nu händer det att de har med sig två skrindor. Värst hittills var en kvinna som hade packat ihop en liten lastbil med grejer. Inget av det var särskilt värdefullt. Men vi sätter inte någon gräns för hur många grejer man får ta med.

Spännande möten

Han tror sig veta varför programmet är så populärt.

- Det är mötet. Det blir spännande möten, då det kommer mycket människor som ofta inte vet vad de har med sig och oss antikexperter som inte vet vad som ska komma in för grejer.

Han säger att det alltid är fantastisk stämning i kön och han kommer ihåg en solskenshistoria från Höganäs, där det kom mer än 2 500 personer vilket är rekord för Antikrundan.

- Vi hade lovat att värdera allt men det var en lång dag. Så vid 20.30 tiden kom det en man som köat länge. Han hade med sig en liten skulptur som värderades till 500 000 kronor och som såldes för knappt en miljon, ett år senare.

Vill synas i TV

Richard Thunér konkurrerar med Knut Knutsson om att få värdera gamla möbler.

- Klart det är en kamp att få visa de bästa och finaste föremålen. Man vill bli filmad och vara med i TV. Men de flesta gånger löser det sig smidigt.

Att synas i TV kommer Richard att få göra än mer, då det populära programmet ”Det sitter i väggarna” återkommer, men med Richard som programledare.

- Vi håller på att spela in den serien just nu. Det är mycket mer jobb bakom än vad man kan tro. Jag tycker om att värdera och ta hand om gamla saker, så skillnaden är inte så stor att värdera och ta hand om gamla hus, säger Richard Thunér.

 

 

 

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt