Annons:

Västervik rankas upp i miljöbarometer – ”Vi har mer att göra”

Västerviks kommun rankas upp i miljöbarometer

Västervik rankas upp i miljöbarometer – ”Vi har mer att göra”

Tidningen Aktuell Hållbarhet rankar varje år landets kommuner efter det miljöarbete som de utför. Västerviks kommun rankas upp 16 placeringar i år, något som Gun Lindberg, hållbarhetsstrateg, i Västerviks kommun tar med en nypa salt.

Annons:

Västerviks kommun hamnar på 52:a plats av landets kommuner i tidningen Aktuell Hållbarhets ranking. Det är en uppgång från förra årets 68 plats. DVV kontaktade Gun Lindberg för att få svar på en del frågor.

Hur har ni lyckats med det?

- Vi har nog inte lyckats mer i år än förra året. Då sjönk vi flera placeringar för att tidningen missat att vi hade en avfallsplan. I år har de uppmärksammat det. Det är därför vi har ökat i ranking.

Hon är lite skeptiskt till olika former av ranking mellan kommuner.

- En del rankingar tas fram via enkätsvar andra på aktuell information om vad kommunerna verkligen gör.

Har ni mycket kvar att göra?

- Ja det finns mycket att ta tag i.

Vilket är det mest akuta?

- Det är klimatåtgärder som leder till att minska de fossila bränslena. Det måste göras lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Alla måste hjälpa till med det arbetet.

Vid förra kommunfullmäktige var du i talarstolen och presenterade kommunens hållbarhetsarbete. Då passade du på att kritisera en del tjänstemän som hellre fyller i bensin än biogas i tanken på kommunens biogasdrivna bilar. Är det ett stort problem?

- Ja det är det, eftersom varje liter bensin som vi inte gör av med sparar på klimatet.

Biogas – boost

Gun Lindberg vill passa på att slå ett slag för en aktivitet som kommer att genomföras i hela Kalmar län under hösten.

- Biogas -boost. Vi vill få kommunernas medarbetare och kommuninvånarna att använda biogas i stötte utsträckning än vad man gör idag. Det finns väldigt många fördelar med att att använda biogas.

Vilka då?

- Det är ett fossilbränslefritt drivmedel. Det framställs av avloppsslam och matrester. Man utnyttjar växthusgaser till att bli drivmedel samt att det är lokalproducerat.

Hur många biogasbilar har Västerviks kommun idag?

- Vi har 120 stycken, säger Gun Lindberg.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt