Annons:

Högre kostnader för demokratin

Kommunfullmäktiges presidium, Peter Johansson (M), Sverker Thorén (L) och Annette Torstensson (C) föreslår att föreslår höjd budget med 800 000 kronor för kommunfullmäktige

Högre kostnader för demokratin

Fullmäktiges presidium föreslår att budgeten för fullmäktige utökas från 2 miljoner kronor till 2,8 miljoner kronor. Anledningen är att kostnaden för arvoden ökar i och med dagsammanträden samt att man kommer att ha tio istället för nio sammanträden under året.

Annons:

Kostnaden har ökat med 35 000 kronor per sammanträde i kommunfullmäktige. Samtidigt har inte den nuvarande budgeten räckt till utan utfallet blev knappt 2,2 miljoner kronor för 2018.

Ska inte politiken så som nämnderna ha ett enprocentmål och minska sina kostnader istället för att öka dem?

-  Vi ser till att hålla de beslutet fullmäktige har tagit i frågan. Beslutet om dagsammanträden ökar kostnaderna för kommunfullmäktige, säger Sverker Thorén (L), ordförande i kommunfullmäktige.

Han säger att kommunfullmäktige kommer att ha tio istället för nio sammanträden under året, vilket gör att kostnaden ökar ytterligare.

Varför ska vissa kommunala verksamheter ha ett sparmål men inte andra?

- Vi har haft för lite pengar avsatta till dagsammanträden samtidigt som ärendemängden har ökat. Vi måste också kunna ha möten under drägliga förhållanden, säger Sverker Thorén.

Han säger också att enprocentmålet aldrig har varit något som varit uppe i politisk diskussion vad det gäller kommunfullmäktige.
- Vi har inte ökat arvodet till politikerna utan vi har fått högre kostnader för att det är dagsammanträden.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt