Annons:

Efter många tivoliolyckor – ansvarig myndighet vill se lagändring

En tivoliolycka inträffade på Virserums Marknad i somras. Nu vill ansvarig myndighet se lagändring. Bilden är en genrebild. Foto: Jakob Karlsson/Arkiv

Efter många tivoliolyckor – ansvarig myndighet vill se lagändring

Flera tivoliolyckor har inträffat i sommar. En flicka i tioårsåldern fick föras till sjukhus efter en olycka i samband med Virserums marknad.
Nu kräver den ansvariga myndigheten en lagändring.

Annons:

Swedac, den myndighet som ackrediterar de företag som besiktigar tivolin, menar att reglerna behöver ändras så att ett sådant företag kallas ut varje gång ett tivoli monteras upp.

– Jag hade gärna sett att man skrev in i föreskriften att polisen ska ta hjälp av ett ackrediterat företag när de beviljar tillstånd. Som det är nu passar föreskrifterna inte lika bra för ett ambulerande tivoli som för fasta eftersom det saknas krav på ackrediterad montagebesiktning, säger Fredrik Langmead, teknikområdesansvarig för tivolin och vattenrutschkanor på Swedac, till SVT. 

Polisen beviljar tillstånd till kringresande tivolin och om tivolit kan visa att de har besiktat sina maskiner får de tillstånd. Samtidigt måste de lova att göra nödvändiga kontroller av att maskinerna monteras korrekt. 

Polisen kontrollerar sällan att tivolit följer det och polisen anser sig heller inte vara tillsynsmyndighet.

– Politikerna behöver ta upp det här och fundera över om man ska ändra i ordningslagen och lägga till ett tydligt tillsynsansvar, säger Fredrik Langmead till SVT.

En flicka i tioårsåldern skadades i somras på ett tivoli i samband med Virserums marknad. Flickan fördes till sjukhus med allvarliga skador, enligt de första uppgifterna. Det visade sig senare att flickan var lindrigt skadad.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt