Annons:

Fastighetsägare döms att betala dyrt vite - som kan bli ännu högre

En fastighetsägare utanför Loftahammar döms av Mark - och miljödomstolen att betala 60 000 kronor i vite

Fastighetsägare döms att betala dyrt vite - som kan bli ännu högre

En fastighetsägare utanför Loftahammar, döms att betala 60 000 kronor i vite till staten, för att inte ha följt det beviljade bygglovet.

Annons:

Historien är lång, i det här ärendet. Det började redan i april 2016, när fastighetsägaren sökte bygglov för ett gästhus. Fastighetsägaren fick bygglov och beviljades startbesked. Ett år senare gjordes ett platsbesök av miljö – och byggnadskontoret, som inte fann några uppenbara avvikelser från bygglovet. Men några veckor senare har någonting förändrats. En granne anmäler fastighetsägaren för att ha utfört ändringar på gästhuset. Dagen efter gör en byggnadsinspektör en kontroll och finner då att grundkonstruktionen förändrats mot vad som stod i bygglovet, från betongplatta till plintgrund, vilket gjort att bygghöjden överskridits samt att gaveln i nordost har större fönsterparti monterats i istället för det i bygglovet angivna två mindre fönster.

Fastighetsägaren inkommer med en ny bygglovsansökan i maj 2017. Nämnden beslutar om byggsanktionsavgift på 16 800 kronor, den 16 augusti 2017, för att fastighetsägaren påbörjat byggnationen utan gällande bygglov, samt förlägger fastighetsägaren med 50 000 i vite om inte gästhuset görs om så att det stämmer överens med det beviljade bygglovet.

Sedan dess har det varit en karusell av överklagande och till slut föll domen i Mark – och miljödomstolen den 19 juni att fastighetsägaren ska betala 60 000 kronor i vite till staten.

Men fastighetsägaren har inte gjort några förändringar på gäststugan under sommaren. Varken riva byggnaden eller förändra den så som bygglovet en gång var skrivet.

Därför beslutar miljö – och byggnadsnämnden att vända sig till Mark – och miljödomstolen för att ytterligare vite ska utdömas. Denna gång löpande vite med 5 000 kronor gånger nio, totalt 45 000 kronor.

- Det ska inte löna sig att göra fel. Fastighetsägaren ska göra om och göra rätt eller riva gäststugan helt, säger Akko Karlsson (MP), förste vice ordförande i miljö – och byggnadsnämnden.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt