Annons:

Positiva utmaningar för Gamlebygymnasiet

Sofie Alvarsson rektor på Gamlebygymnasiet

Positiva utmaningar för Gamlebygymnasiet

Ny utbildning och fler elever ger Gamlebygymnasiet positiva utmaningar. Skolan behöver växa med fler anställda och fler internatrum.

Annons:

Sofie Alvarsson rektor vid Gamlebygymnasiet ser ljust på framtiden. Skolan har många elever och en ny utbildning i jakt och viltvård, med inriktning naturturism har startat.

- Det är en perfekt utbildning för Västerviks kommun. Vi har allt här, förutom fjäll, säger Sofie Alvarsson.

Eleverna läser utbildningen i tre år. Förutom de obligatoriska ämnena, matte, svenska och engelska, läser eleverna Naturguidning, hundkunskap, markens växtbiologi, anlägga viltvatten samt de elever som ännu inte har jägarexamen läser in den examen på kvällstid.

Vad kan man få för yrke efter att ha läst den här utbildningen?

- Här finns elever som vill bli konservator, jobba i jaktbutik. Flera vill bli egna företagare inom området och guida vid hjort och vildsvinsjakt, säger Sofie Alvarsson.

Hon berättar att det är viktigt för eleverna att kunna växtbiologi.

- Det är viktigt att veta vilka växter som olika djurarter väljer att äta. Det gör det lättare när man senare ska guida andra som kommer hit för att jaga.

Många elever

Just nu finns det 153 elever på Gamlebygymnasiet. Det är många fler än hösten 2014, då skolan hade det kämpigt att locka till sig elever. Den hösten var det bara 95 elever som gick på Gamlebygymnasiet.

Vad är det som har gjort att ni har så många fler elever nu mot för fem år sedan?

- Elevunderlaget i området har ökat. Det är en grundförutsättning. Jag tror också att vi har ett gott rykte med kvalitativ personal som vill att eleverna ska lyckas, säger Sofie Alvarsson.

Hon hoppas också att uppgången beror på att skolan har ett brett utbildningsutbud samt att det är mer accepterat att läsa en yrkesutbildning nu än vad det var för bara några år sedan.

- Våra utbildningar ger både en yrkesexamen och högskolebehörighet. Vill man läsa vidare så kan man göra det när man har läst en utbildning hos oss.

Måste expandera

Utvecklingen har gått fort och Gamlebygymnasiet måste växa i takt med det ökade antalet elever som vill studera här.

-  Det är roligt men samtidigt en utmaning att växa. Vi behöver bygga fler internatrum och vi behöver anställa mer personal, säger Sofie Alvarsson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt