Annons:

Nytt projekt ska hitta maritim historia längs med Östersjön

Roland Steen, projektledare från Landsort, Janet Jonsson, Nynäshamns kommun och Olif Nimhed chef vid Västerviks museum.

Nytt projekt ska hitta maritim historia längs med Östersjön

Länderna runt Östersjön har en lång tradition av sjöfart, frakt och fiske. Förr i tiden reste människor flitigt mellan länderna längs med Östersjön och det finns många bortglömda spår efter vad de åstadkommit med sina resor. En del av de spåren finns på muséer i olika länder längs med Östersjön. Ett nytt projekt ska leta reda på de glömda skatterna och binda samman länderna längs Östersjön igen som har en gemensam maritim historia som ska locka fler besökare till ländernas museum.

Annons:

Idag, den 24 oktober träffas projektet under ledning av Roland Steen från Landsort, för första gången i Västerviks museum. Hit kommer ytterligare tre länder som har kust längs med Östersjön, Polen, Estland och Litauen. Idén är att knyta kustländerna som har en gemensam maritim historia samman igen.

- Det speciella är att varje maritim händelse har koppling till andra runt Östersjön, säger Roland Steen.

Ett fartyg som byggdes i till exempel Västervik var inte längre i Västervik när det sjösatts. Den mesta av tiden var den på Östersjön och fraktade varor mellan Östersjöländerna.

- Det är först när någonting händer med fartyget, till exempel att det går under som det blir historiskt intressant, säger Olof Nimhed, museichef i Västervik.

Mötte en svensk sjökapten

En av anledningarna till att Roland Steen började intressera sig för Östersjöländernas gemensamma historia, var att han såg en vaxdocka på ett museum i Lettland.

-  Den föreställde en svensk sjökapten från 1800 – talet på en skola i den stad jag besökte. Efter det mötet såg jag museet med helt andra ögon och gick runt det igen och såg saker jag tidigare inte sett, säger Roland Steen.

Enligt honom finns det gömda skatter på många museer längs med Östersjökusten och de ska projektet Baltic Gates leta reda på.

Första mötet i Västervik

Projektet planerar att genomföra fyra möten för att kunna visa på att det finns en stor möjlighet att visa fram gemensamma museiskatter och visa upp dem för besökare.

- Vid mötet i Västervik ska vi lägga upp jobbet, besluta om en arbetsordning- vem gör vad, säger Roland Steen.

De följande tre mötena blir i Polen Litauen och Landsort.

Just nu är det fyra länder anslutna till projektet, men de övriga fyra länderna är intresserade att delta.

-  Alla har inte möjligheten, de har andra projekt de arbetar med just nu.

Vad innebär det för Västerviks museum?

- Vi kommer att avsätta tid för någon eller några i vår personal för att leta efter föremål som är gemensamma för Östersjöländernas historia, säger Olof Nimhed.

Museet får ersättning för två tredjedelar av den tid som de lägger ner av Baltic Gates-projektet. Resten av kostnaden får de stå för själva.

Syftet med hela projektet är att göra Östersjöns historia mer känt och på det sättet locka fler besökare till ländernas museum.

- För oss i Västervik blir det en kvalificerad marknadsföring av vårt museum även internationellt, säger Olof Nimhed.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt