Annons:

  • Jon Sjölander (M) vill ha svar om kortsystemet på Västerviks gymnasium

    Jon Sjölander har skrivit en interpellation om Västerviks gymnasium

  • Jon Sjölander (M) vill ha svar om kortsystemet på Västerviks gymnasium

    Marcus Fridlund anser att Jon svartmålar verksamheter i kommunen

Jon Sjölander (M) vill ha svar om kortsystemet på Västerviks gymnasium

I en interpellation till Marcus Fridlund (S), ordförande i Barn-och utbildningsnämnden (BUN), vill Jon Sjölander få svar, gällande beslutet att införa kort-och passersystem på Västerviks gymnasium. Marcus Fridlund å sin sida ställer inte upp på Jons svartmålning av kommunens verksamheter.

Annons:

Jon Sjölander skriver att kommunfullmäktige beslutade den 27 mars 2017, att BUN fick teckna nytt hyresavtal och därmed öka kostnaderna för att införa ett nytt system för inbrottslarm, skalskydd. Överfallslarm och inrymningslarm. Totalt hamnade den ökade kostnaden på 595 152 kronor om året.

Det var projektet Kunskapskällan som genomförde översynen och det konstrades att det behövdes flera nya system, bland annat att det dåvarande systemet med nycklar och icke ändamålsenligt larmsystem inte var hållbart varken säkerhetsmässigt eller arbetsmässigt.

Pengarna som krävdes för att införa systemen fanns inte i BUN, utan kostnaden införlivades i budgeten.

Jon Sjölander menar att kortsystemets syfte var att skapa ordning och trygghet i lokalerna, då två verksamheter i framtiden skulle dela lokaler, Västerviks gymnasium och Komvux/SFI.

- Vi kan nu, nästan tre år senare konstatera att systemet inte är installerat enligt de beslut och de grunder som kommunfullmäktige beslutade. Kortsystemet användes endast för personal och elever vid Västerviks gymnasium. Eleverna vid Komvux/SFI är undantagna från det systemet, skriver Jon Sjölander.

Han menar att det finns riskfaktorer och en svaghet i arbetsmiljön på Västerviks gymnasium, när beslutet inte har följts fullt ut. Dessutom har skattepengar använts utan att nå beslutad tillfredsställande effekt.

Därför vill Jon Sjölander få svar på dessa frågor.

- Varför har inte kommunfullmäktiges beslut om att införa ett kontrollsystem för samtliga elever på Västerviks gymnasium och Komvux/SFI inte genomförts?

- Hur säkerställs säkerheten och tryggheten idag utan full implementation?

- När kommer beslutet att genomföras?

Ställer inte upp på svartmålningen

Marcus Fridlund har tagit del av Jon Sjölanders interpellation och han är kritisk till den bild Jon Sjölander för fram.

- Jag ställer inte upp på den svartmålningen som Jon Sjölander vill framhäva. Jag ställer heller inte upp på att kommunfullmäktige blir en arena för att uttrycka misstro över våra verksamheter, säger Marcus.

Han menar också att Jon och Elin Sjölander för fram tredjeparts uppgifter i kommunfullmäktige, hörsägen.

- Varför går man inte direkt till rektorn på respektive skola och för fram de uppgifterna. Det är ett brott mot skollagen. Jag ställer inte upp på den sortens svartmålning, säger Marcus Fridlund.

Marcus Fridlund tittar också på den elevundersökningen som gjorts på Västerviks gymnasium som visar att eleverna känner sig trygga på Västerviks gymnasium.

- Elever, personal och jag upplever att det är väldigt tryggt på Västerviks gymnasium.

Han pekar också att Västerviks gymnasium är den största arbetsplatsen i kommunen.

- Det är där som det vistas flest personer varje dag. Det kommer alltid att finnas incidenter där. Vad vi ska arbeta med, är att göra det viktiga förebyggande arbetet, säger Marcus Fridlund.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt