Annons:

Därför ska ekarna på Tändsticksberget få bättre livsutrymme

Jonas Hedin, länsstyrelsen i Kalmar län och Lars Kåremyr, miljöchef i Västerviks kommun.

Därför ska ekarna på Tändsticksberget få bättre livsutrymme

Länsstyrelsen har fått pengar från Landsbygdsverket för att förbättra livsmiljön för gamla ekar i Kalmar län. Ett av områdena som länsstyrelsen planerar för är Tändsticksberget på Norrlandet.

Annons:

Det finns många gamla ekar på Tändsticksberget, men många av dem mår inte bra. Det beror på att deras livsutrymme är hotat av annan vegetation som tar näring och solljus från träden. Gamla ekar är viktiga för den biologiska mångfalden och kan hysa över ett tusen olika arter som lever på och i träden.

- Gamla ekar har många livsmiljöer i skrymslen och i trädet som skapats av olika svampar, sa Jonas Hedin, från länsstyrelsen i Kalmar län, som är projektansvarig.

Han berättade att cirka 40 procent av arterna som lever gamla ekar är svampar, 25 procent är skalbaggar. Andra arter är fjärilar, lavar, insekter och fåglar. Cirka en tredjedel av dessa arter är rödlistade.

- En av de mest exklusiva arterna som hittats vid inventeringar i närområdet är tårticka, som hittats vid Lögarebergen, sa Jonas Hedin.

Utdöendeskuld

Många av de arter som lever på och i gamla ekar har svårt att överleva. Det har att göra med den intensiva avverkning av ek som inleddes i början av 1800-talet. Då avverkades med än 90 procent av alla ekar i Kalmar län.

- Eftersom ekar blir så gamla är det viktigt att bevara dem och att ge dem den livsmiljö som de behöver för att överleva, säger Jonas Hedin.

Han talar om begreppet utdöende skuld i det sammanhanget, då de ekar som blir värd för ett så stort antal andra arter är mellan 200-400 år gamla.

- En signalart som visar att det finns en mångfald av andra arter i ekarna är läderbaggen. Den arten har hittats i flera träd på Tändsticksberget och i närområdet av berget.

Läderbaggen är knuten till ett litet område och därför ar det viktigt att det finns gamla ekar i närheten.

Försiktig röjning

Länsstyrelsen har redan påbörjat markering runt de gamla ekarna på Tändsticksberget som ska få bättre livsutrymme för att slippa konkurrera med andra träd och buskar om näring och solljus.

- Vi kommer senare under året, troligtvis i augusti att genomföra en försiktig röjning med motorsågar på Tändsticksberget, säger Jonas Hedin.

För fem år sedan gjordes liknande röjningar från Stuverum ner mot Lögarebergen och arbetet på Tändsticksberget är en fortsättning på det arbetet.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt