Annons:

Sex ungdomsmotioner behandlades av BUN – ansågs besvarade eller avslogs

Marcus Fridlund (S) ordförande i Barn-och utbildningsnämnden.

Sex ungdomsmotioner behandlades av BUN – ansågs besvarade eller avslogs

Eleverna som går på Västerviks gymnasium får varje år besök av politiker från kommunfullmäktige som hjälper eleverna att skriva motioner. Av alla motioner som skrivs väljs några ut som går vidare till respektive nämnd. Barn- och utbildningsnämnden (BUN) fick sex motioner att ta ställning till.

Annons:

Motionerna som gymnasieeleverna lämnat in och som berör BUN:s verksamhet handlar om att införa körkortsteori på schemat.

– Det är inte någonting som man kan införa efter gymnasiereformen 2011. Den möjligheten fanns innan, säger Marcus Fridlund (S) ordförande i BUN.

Elever som går fordonsprogrammet har kvar den möjligheten, inga andra elever som studerar vid Västerviks gymnasium.

"Just nu saknas det personal"

Den andra motionen handlar om att elever ska få utökad studietid och få hjälp efter skolan.

– Det är en bra motion, där jag förstår innebörden av motionen, säger Marcus Fridlund.

Motionären menar att extra studiehjälp behövs eftersom klasserna i gymnasiet är stora.

– Vi får titta på förslaget i framtiden och se om det går att lägga in i budget. Just nu saknas det personal till det, säger Marcus Fridlund.

Stärkt sexualundervisning

En elev har skrivit en motion om stärkt sexualundervisning i skolan, då dagens sexualundervisning inte täcker alla områden som samtycke, jämställdhet och hederskultur i ett nutida och historiskt perspektiv.

– Det är ett viktigt ämne som redan ingår i många andra kurser, säger Marcus Fridlund.

Två motioner som kommit in handlar om SFI och Komvux på gymnasiet.

Den ena handlar om att Id-kort ska delas ut till elever som går SFI och Komvux på gymnasiet och att gränsdragningarna var de eleverna får vistas införs. Den motionen avslogs av BUN, men Moderater, Sverigedemokrater och Socialister yrkade bifall till motionen.

Den andra motionen om SFI och Komvux handlar om att beslutet att SFI och Komvuxelever ska gå på gymnasiet ändras eftersom vuxna inte ska gå i samma skola som ungdomar. Den motionen avslogs också av BUN, där var det endast Sverigedemokraterna som yrkade bifall till den motionen.

Vill se drogtester

Den sjätte och sista motionen handlade om att skolan ska hålla koll på drogerna. Motionären vill att det införs slumpvisa drogtester på skolan, bland annat genom narkotikahundar.

– Det är bra att ungdomar vill ha tydliga kontroller av droger. Sådana kontroller görs redan på gymnasiet, därför blir den motionen också besvarad. 

Fyra av motionerna ansågs besvarade, vilket innebär att de inte rekommenderas genomföras på Västerviks gymnasium. Två av motionerna avslogs.

– Som helhet var det bra och genomarbetade motioner som vi har fått ta del av, säger Marcus Fridlund.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt