Annons:

  • Så säger politikerna om förslaget att dra ner på strukturen inom skolan

    Marcus Fridlund (S) och Annette Torstensson (C)

  • Så säger politikerna om förslaget att dra ner på strukturen inom skolan

    Elin Sjölander Landerdahl (M) och Magnus Bengtsson

Så säger politikerna om förslaget att dra ner på strukturen inom skolan

Barn-och utbildningsnämnden fick ett uppdrag av kommunfullmäktige att se över hur skolan i Västerviks kommun skulle kunna minska sina kostnader till riksgenomsnittet, enligt vad SKR:s jämförelsetal. Enligt de talen har Västervik högre kostnader än jämförbara kommuner med 50 miljoner kronor.

Annons:

Revisionsbolaget PWC fick i uppdrag att ge förslag på åtgärder som skulle kunna minska kommunens kostnader för skolan på 50 miljoner kronor. Hur förslaget ser ut går att se i artikeln som publicerades klockan 12 i DVV på torsdagen.

I torsdags lämnades rapporten över till politiker som sitter i presidiet i Barn-och utbildningsnämnden (BUN) samt barn-och utbildningschef Magnus Bengtsson.

- Nu ska politiken titta på vad vi fått för utredning och ta ställning till det, säger Marcus Fridlund (S) ordförande i BUN.

Att kommunen överhuvudtaget har ambitioner på att minska kostnaderna för skolans struktur beror på att kostnaderna för andra kommunala verksamheter ökar.

- Det handlar bland annat och att demografin i kommunen visar att vi blir äldre och äldre, säger Annette Torstensson (C).

Än är det för tidigt att säga vilka av förslagen som utredningen pekar på kommer att genomföras.

- Nästa tisdag kommer vi att få en fördjupad genomgång av PWC där alla partier i BUN deltar. Därefter får vi gå tillbaka till respektive parti och ta ställning till vad som ska göras, säger Elin Sjölander Landerdahl (M).

Visar på vad som ska göras

Utredningen som PWC har gjort visar hur kommunen kan minska kostnaderna med 37,5 miljoner kronor, genom att avveckla ett antal förskolor och skolor både på landsbygden och i centrala Västervik.

- Den visar vad som behöver göras. Väljer vi att inte göra någonting accepterar vi att det är som det är utan att tänka på vad det innebär för övriga delar av kommunens verksamheter, säger Marcus Fridlund.

Kan det vara så att ni väljer att inte göra någonting och låta andra delar av kommunens verksamheter spara?

- Vi ser att vi har lyckats att höja meritvärdet för eleverna de senaste åren. Vi kanske har rätt kostnad trots allt, säger Annette Torstensson.

Magnus Bengtsson berättar att PWC har vänt på varje sten för att hitta kostnader.

- Det handlar om lärartäthet, övriga personalkostnader och lokalkostnader.

Utredningsunderlaget tar politikerna med sig och om några kostnadsminskningar ska göras under året återstår att se.

- Vi har redan påbörjat budgeten för 2021. Det kan ske några förändringar till dess och ett stycke fram i tiden, säger Marcus Fridlund.

Han säger också att man nu är mer medveten om var kostnaderna ligger.

Nästa steg är att kommunfullmäktige får ta del av rapporten, eftersom det var de som hade beställt den.

Frustrerad

Marcus Fridlund menar att det är oerhört svårt att veta vilken kostnadsbild en kommun ska ha endast genom att jämföra olika kommuners kostnader med varandra som SKR har gjort.

- Jag blir frustrerad över att de säger att vi har höga kostnader utan att ta hänsyn till att Västervik är en skärgårdskommun samt att vi har långa avstånd, något som andra kommuner som vi jämförs med inte har.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt