Annons:

Nu ska antalet intensivvårdsplatser utökas

Lena Hallengren, socialminister. Foto: Simon Henriksson

Nu ska antalet intensivvårdsplatser utökas

Ökat antal intensivvårdsplatser, nytt uppdrag till Socialstyrelsen och en kortsiktigt tryggad tillgång på personlig skyddsutrustning för anställda inom vården. Det var temat när Socialminister Lena Hallengren (S) höll presskonferens på onsdagen.

Annons:

Regeringen kommer ge Socialstyrelsen ett nytt uppdrag. Det går ut på att samordna användandet av intensivvårdsplatser. Flera regioner håller på att skala upp antalet platser.

– Socialstyrelsen ska övervaka tillgången på intensivvårdsplatser över hela Sverige, sa Lena Hallengren på en presskonferens under onsdagen.

"Behövs en samordning"

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, som även hon deltog på presskonferensen, lovade återkomma med hur intensivvården i landet ska samordnas.

– Det kommer ske i samverkan med regionerna. Flera regioner har ställt in planerade operationer och ledigställt lokaler för att kunna öka antalet intensivvårdsplatser, men det behövs en samordning, menade Olivia Wigzell.

– Regioner kan begära hjälp och ska ge varandra hjälp. Där arbetar vi som myndighet att understödja och identifiera vem som kan bistå med hjälp.
Enligt Lena Hallengren kommer regionerna, i den extra ändringsbudgeten som läggs fram senare i år, att kompenseras för kostnader de drabbats av i arbetet mot coronasmittan.

Skyddsutrustning har anlänt

Socialminister berättade också att bland annat tiotusentals andningsskydd har anlänt till Sverige efter att ha ”suttit fast” i Tyskland en tid på grund av restriktioner.

– Det handlar om att trygga tillgången på personlig skyddsutrustning för de anställda inom vården. Vi säkrar inte upp behovet för ett år framöver, men för den närmaste framtiden, sa Lena Hallengren.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt