Annons:

Läkaren: ”Tror att vi har en allmän smittspridning”

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin tror att det finns en allmän smittspridning även i Kalmar län nu. Foto: MostPhotos

Läkaren: ”Tror att vi har en allmän smittspridning”

Efter dagens besked om att två äldre på ett särskilt boende i länet smittats av coronaviruset finns det med all säkerhet en allmän smittspridning även i Region Kalmar.
– Det lutar helt klart åt det, säger regionens smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Region Kalmar är ett av de sista länen i landet som fått en allmän smittspridning av det nya coronaviruset Covid-19. Efter att två personer på ett särskilt boende nu smittats pekar mycket åt att även Region Kalmar dragits in i coronakrisen på riktigt allvar.

– Det lutar åt det, nu har vi inte gjort någon kontaktspårning än, men det lutar helt klart åt det.

Vad återstår för att kunna konstatera att det finns en allmän smittspridning i länet?

– Jag vill se lite mer uppgifter i den här kontaktspårningen svart på vitt, men jag tror att vi har en smittspridning i länet nu. I går hade 18 av 21 regioner samhällspridning, så vi är en av de sista.

 "Kan bli utpekade"

De första regelmässiga testerna på ett särskilt boende i länet visade positivt resultat. Region Kalmar gjorde tester på flera olika särskilda boenden under gårdagen, men vill inte gå in på i vilken del av länet de gjordes.

– Det var det första testet och infektion var på ett par olika boenden.

Varför kan ni inte säga var boendet ligger?

– VI har pratat lite om det och det handlar om patientsekretessen. Enskilda individer kan bli utpekade, det har hänt tidigare.

Norge redovisar ju alla fall per kommun. Varför kan ni inte göra det?

– Vi kommer att göra det när vi har lite fler fall och det inte kan härledas till vilken individ som är drabbad. De enskilda fallen hittills har vi sagt att vi hittat i södra länsdelen.

När kommer ni redovisa antalet fall per kommun?

– Så fort vi inte kan riskera att peka ut enskilda. Det är inte långt bort.

Kommer isolera boende 

Att få in coronaviruset på ett äldreboende är förstås ett av de sämsta tänkbara scenarierna.

– På ett sätt kan man säga det, för på ett äldreboende tillhör alla en riskgrupp och åldern har högst dignitet när det gäller riskfaktor. Det är därför vi gjort denna extra insats, berättar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Boende på den drabbade anläggningen kommer nu att isoleras.

– En hygiensköterska har varit ute och gjort en bedömning på hur många som har symtom. Vi kommer inte testa alla, utan väljer ut de som har symtom.

"Måste ge det några dagar"

Kontaktspårning har inletts, men ännu inte gett något resultat.

– Vi har precis påbörjat det. Det kommer så mycket information och vi måste ge det några dagar.

Kommer ni ta fler prover efter de här fallen?

– Nej. Vi är ganska begränsade när det gäller kemikalier så vi kan inte utöka testningen, vi styr dem till där de gör mest nytta. Vi har valt särskilda boenden och alla som läggs in på sjukhus med luftvägssymton. Vi har också valt att prioritera personal inom sjukvården med nyckelfunktion, men skulle vilja provta mer vårdpersonal för att de ska kunna komma tillbaka i arbete. Tyvärr måste vi göra en hård prioritering.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt