Annons:

HÄSTGÅRDENS ÄGARE ÅTALAS FÖR DJURPLÅGERI

Ägarna till den omtalade hästgården i Västerviks kommun åtalas nu för djurplågeri. Bilden är en genrebild och har inget med gården att göra. Foto: MostPhotos

HÄSTGÅRDENS ÄGARE ÅTALAS FÖR DJURPLÅGERI

I slutet av 2018 berättade vår tidning om ett allvarligt djurplågeri på en hästgård i Västerviks kommun. Nu har åklagaren väckt åtal om djurplågeri och hot mot tjänsteman.

Annons:

I vår artikel uttalade sig flera personer om sina erfarenheter av stora brister i djurhållningen på gården. Flera hästar var kraftigt avmagrade och trots tydliga bevis på skador togs inte djuren om hand. Hela det omskakande reportaget kan du läsa här.

Katten avlivades

Nu har åklagaren väckt åtal om djurplågeri mot hästgårdens ägare. Åtalet gäller en katt och fyra hästar. I gärningsbeskrivningen skriver åklagaren att hästarna inte fått tillräckligt med foder eller vatten med god kvalitet samt att de inte fått vård trots att de visat ”tecken på ohälsa”.

Katten var mycket mager, smutsig, orkeslös och hade förstorade njurar när den omhändertogs. Den avlivades sedan. En av hästarna var också den mycket mager och vid nästa kontroll hade hästen försvunnit utan att ägarna kunde uppge var den tagit vägen. De tre andra hästarna var antingen magra eller kraftigt magra och en av dem hade flera så på pälsen.

Åtalas även för hot

Åklagaren menar att gärningen begåtts med uppsåt eller av grov oaktsamhet. Efter en mängd anmälningar genom åren beslutade Länsstyrelsen om djurförbud för paret under 2019.

Brottstiden är mellan mars och november 2018. Kvinnan åtalas även för hot mot tjänsteman sedan hon ska ha hotat att döda två djurskyddsinspektörer när de kom till gården för en inspektion. Även detta brott förnekas av kvinnan.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt