Annons:

Nästan 70 000 har varslats på två månader:

Foto: Pixabay

Nästan 70 000 har varslats på två månader: "Mycket höga tal"

På bara två månader har nästan 70 000 personer varslats om uppsägning i Sverige. Under april varslades 26 773 personer.
– Antalet personer berörda av varsel om uppsägning fortsätter att växa med mycket höga tal. Den senaste veckans varsel kommer framför allt från transport och industri, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Annons:

Den pågående coronapandemin sätter djupa spår på den svenska arbetsmarknaden. Sedan inledningen av mars har 69 188 personer varslats om uppsägning. Under april blev 26 773 personer varslade och en allt större andel arbetar inom transport och industri. 

Bara den senaste veckan, 27 april till 3 maj, har 6 270 personer varslats om uppsägning. Det är drygt 2 500 fler än hela april månad förra året.

Under den senaste veckan har också 13 000 personer skrivit in sig som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. 122 000 personer har skrivit in sig som arbetssökande under mars och april. 

– Arbetslöshetens utveckling beror på hur långvarig krisen blir. Bedömningen är att vi kan få en topp i sommar med en arbetslöshet runt 11 procent. Men vi kommer se stora skillnader i arbetslösheten både geografisk och mellan olika yrkesgrupper. För den som övervägt att utbilda sig eller att ställa om sitt yrkesliv kan det här vara rätt tid, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

647 personer har varslats om uppsägning i Kalmar län under perioden.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt