Annons:

Polisen varnar för nytt pyramidspel med swish

Polisen varnar nu för ett nytt pyramidspel. Foto: Pixabay

Polisen varnar för nytt pyramidspel med swish

Ett nytt pyramidspel, kallat "Mandala", pågår på sociala medier. Personer uppmanas att swisha 1 000 kronor – för att tjäna 7 000 kronor. Nu varnar polisen för detta.

Annons:

Just nu fylls sociala medier av ett nytt spel, där personer försöker locka med andra att gå med i det som kallas "Mandala". Mycket förenklat rör det sig om ett pyramidspel där man först ska swisha 1 000 kronor för att delta i spelet. 

Därefter följer en rekryteringsfas där man ska värva ett antal medlemmar som också går in med 1 000 kronor. När det är gjort ska det plinga till i swishappen och plötsligt har man blivit 7 000 kronor rikare. 

För bra för att vara sant – i det långa loppet? Ja, enligt polisen. Jan Olsson, bedrägeriexpert på polisens Nationella operativa avdelning, Noa, varnar folk för att delta. 

– Pyramidspel fungerar aldrig. Det går fort utför och det är en omöjlighet att alla, förutom de som startar det, gör några stora pengar. Jag hade aldrig satsat 1 000 kronor, det kan jag lova dig, säger han till Aftonbladet.

Svårt komma åt

Även lokalt sprids spelet och många unga vuxna skriver om det på sociala medier i norra länet. Enligt polisen är det svårt att komma åt den här typen av brottslighet. Detta då det är svårt att bevisa att den som startar den här typen av spel har för uppsåt att folk i slutändan inte får några pengar. 

Swish uppmanar alltid att anmäla om man uppmärksammar dessa konton eller personer och kontakta sin bank om man blivit utsatt, enligt Aftonbladet.

Under fredagskvällen gick även Spelinspektionen – den mydighet som tar hand om och granskar spelverksamheter i Sverige – ut med ett uttalande på sin hemsida.

"Pyramidspel är olagligt i Sverige och definieras som spel där vinsten härrör från framtida deltagares insatser. Sannolikheten att vinna beror på antalet deltagare som efterhand träder in i spelet. Den som anses tillhandahålla ett sådant otillåtet spel kan dömas för olovlig spelverksamhet till böter eller fängelse i högst två år", skriver man.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt