Annons:

Coronakrisen i siffror – så mycket kostar krisen kommunen

Anders Björlin kommundirektör.

Coronakrisen i siffror – så mycket kostar krisen kommunen

Västerviks kommun kommer att behöva lägga 8,2 miljoner kronor till sina verksamheter under Coronakrisen. Samtidigt störtdyker skatteintäkterna och regeringens beslut att enskilda bolag inte behöver skatta i år gör att ekonomin urholkas än mer för kommunen. Förhoppningen är att staten kommer att stå vid sitt ord och ersätta kommen för alla uppkomna kostnader och minskade intäkter.

Annons:

Kommunens kostnader för sina verksamheter där äldreomsorgen står för en del av de kostnaderna, beräknas öka med 8,2 miljoner kronor. 4,7 miljoner kronor är ökade personalkostnader medan en stor pott går till skyddsutrustning.

Kommunens krisberedskapsnämnd har också beslutat att låta eleverna som går på Västerviks gymnasium få hämta gratis mat på restauranger i Västerviks kommun. I kommunens nuvarande beräkning kostar de luncherna 700 000 kronor men det kommer troligtvis att bli mycket högre, upp till 2,2 miljoner kronor. Det skulle innebära att den totala kostnaden skulle bli knappt 10 miljoner kronor.

Minskade skatteintäkter

Västerviks kommun har tappat skatteintäkter på grund av Coronakrisen på sammanlagt 58,1 miljoner kronor för hela året.

– Det är ett positivt scenario, SKR som gör beräkningarna har slutat att tala om prognoser, säger kommundirektör Anders Björlin.

Kommunen tappar också 18,7 miljoner kronor i skatteintäkter då enskilda bolag slipper skatta under året.

– Vi hoppas på att få tillbaka de pengarna senare under året, säger Anders Björlin.

Regeringen tillsammans med stödpartierna C och L gav i måndags besked om att ge regioner och kommuner ytterligare sex miljarder kronor.

– Det betyder att vi får ytterligare 9-10 miljoner kronor och läget blir då något mer stabilt, säger Anders Björlin.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt