Annons:

Oro för turisternas smittspridning – ”Ställs ännu högre krav”

Böda Sand på Öland är ett av länets absolut mest populära turismmål. Foto: MostPhotos

Oro för turisternas smittspridning – ”Ställs ännu högre krav”

Kalmar län har flest gästnätter under sommaren efter storstadsregionerna. Efter gårdagens besked om att lätta på reserestriktionen anser Region Kalmar att ansvaret på individerna ökar ytterligare.
– Eftersom vi nu kan få en kraftigt ökad befolkning i vårt län, ställs ännu högre krav på att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, framförallt gällande fysisk distansering, säger den regionala utvecklingsdirektören Helena Nilsson i ett pressmeddelande.

Annons:

Stockholm, Västra Götaland och Skåne i toppen förstås – men därefter kommer lilla Kalmar län när antalet kommersiella gästnätter under sommarmånaderna summeras. Öland står för nästan hälften av besökarna, men både Vimmerby och Västervik är också viktiga kugghjul i länet turismmotor.

- Besöksnäringen är otroligt viktig för vårt län och framförallt sommaren är speciellt viktig för vår besöksnäring. Mellan juni och augusti har vi flest kommersiella gästnätter i Sverige efter de tre storstadsregionerna, säger Helena Nilsson.

Ser risk för allvarlig påverkan

Turismens betydelse för länet är förstås enorm och många företag skadas under detta coronaår. För turismen var gårdagens besked välkommet – men det skapade också en del oro inom regionen som ser en risk för en ”allvarlig påverkan” för hälso- och sjukvården.

– Det är viktigt för att vi inte ska belasta hälso- och sjukvården för mycket. Och för att det ska kännas tryggt och säkert för alla besökare och invånare i vårt län, säger regionala utvecklingsdirektören Helena Nilsson som menar att det nu är ännu viktigare att följare Folkhälsomyndighetens restriktioner:

– Eftersom vi nu kan få en kraftigt ökad befolkning i vårt län, ställs ännu högre krav på att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, framförallt gällande fysisk distansering. Det är vår största chans att platta kurvan över sommaren. Vi vill att så många som möjligt ska kunna njuta av vårt län, men vi får absolut inte glömma bort att pandemin fortfarande pågår, säger hon.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt