Annons:

Lånade ut bilen till sin fd man – Kronofogden tog bilen

En kvinna lånade ut sin nyinköpta bil till sin fd man - Han stoppades i en kontroll och Kronofogden tog bilen då mannen hade skulder.

Lånade ut bilen till sin fd man – Kronofogden tog bilen

Låna inte ut bilen till någon du vet har skulder. Det menar Kronofogdemyndigheten och det har en kvinna från Västervik fått veta då hon riskerar att bli av med sin nyinköpta bil värd 475 000 kronor.

Annons:

I januari i år köpte kvinnan en ny bil på en bilaffär i Västervik för 475 000 kronor. Hon köpte bilen på avbetalning och betalar för bilen varje månad. Hon har inga egna skulder och lever själv tillsammans med barnen som hon har med sin före detta man.

I fredags fick mannen låna kvinnans bil för att göra någonting tillsammans med barnen. Då stoppades han vid en fordonskontroll där polis och Kronofogden var på plats. Eftersom mannen som körde bilen har skatteskulder i ett bolag han tidigare drev, tog Kronofogden hand om bilen och har kontaktat kvinnan att bilen ska säljas för att driva in mannens skulder.

Kvinnan är uppgiven då hon har valt att köpa sin första egna bil.

- De kan inte få sälja den bil som jag har köpt och gör avbetalningar på varje månad, säger hon.

Hon har kontaktat bilfirman som menar att Kronofogden inte kan ta en bil som kvinnan äger. Men Kronofogden är av en annan åsikt.

- De säger att de har rätt att sälja bilen då det var min man som körde bilen, säger kvinnan.

Kvinnan och mannen lever inte tillsammans längre och har ansökt om skilsmässa vilket ännu inte har gått igenom.

Kronofogdens svar

Daniel Gynnerfelt är Kronoinspektör vid Kronofogden i Västervik. Han känner till fallet även om det inte är han som ansvarar för det aktuella ärendet.

- Det förekommer att Kronofogden följer med polisen när de gör fordonskontroller. Vi slår personnumret från körkortet på föraren och får då fram om föraren har skulder. I det här fallet var det så. Därför tog Kronofogden bilen från mannen.

Det var inte hans bil utan en kvinna som köpt bilen tidigare i år, varför tog ni bilen?

- Vi följer utmätningsbalken där det står att det man har besittning över är lika med att man äger den. Med andra ord kör man en bil har man rätt att använda bilen, även om man inte äger bilen. Det är inte säkert att någon annan äger bilen, den kan vara skriven på en annan person.

Formellt äger inte mannen bilen, hur kan ni ta bilen trots det?

- Kan man på plats inte visa med ägarbevis och köpehandlingar inte bevisa att någon annan äger bilen tar Kronofogden bilen.

Är kvinnan helt rättslös i det här fallet?

- Tar kronofogden bilen har de två veckor på sig att undersöka vem som äger fordonet. Kvinnan har då möjlighet att visa att det är hon som är ensam ägare av fordonet.

Om hon visar upp samtliga handlingar som ni begär kommer hon att få tillbaka bilen?

- Det kan jag inte svara på. Hon måste bevisa att det endast är hon som är ägare till bilen.

Daniel Gynnerfelt säger att besittning är ett viktigt uttryck.

- Vi tolkar det som om den som kör bilen har tillgång till bilen och att Kronofogden då kan ta fordonet. Hela bevisbördan ligger därför på bilägaren, säger Daniel Gynnerfelt.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt