Annons:

Gamlebygymnasiet välkomnar äldre elever –

Tomas Pettersson ordförande för programrådet ihop med Gamlebygymnasiet och branscherna, Tomas Kronståhl (S) Marcus Fridlund (S) och Sofie Alvarsson rektor på Gamlebygymnasiet.

Gamlebygymnasiet välkomnar äldre elever – "Det gynnar alla"

Sofie Alvarsson, rektor på Gamlebygymnasiet, välkomnar äldre elever som mitt i livet vill starta ett nytt yrkesliv.
– Vi tycker det är bra att vi får in äldre elever som kommer in med perspektiv från arbetslivet. Det gynnar alla framförallt de yngre eleverna att se vuxna i skolan, säger Sofie Alvarsson.

Annons:

I fredags besökte Tomas Krohnstål (S), riksdagsman, och Marcus Fridlund (S), ordförande i Barn-och utbildningsnämnden i Västerviks kommun, Gamlebygymnasiet för att diskutera programutbudet som finns på skolan men även att se vilka utbildningar som finns totalt i Västerviks kommun.

– Tittar man på både Västerviks gymnasium och Gamlebygymnasiet så finns här i stort sett alla utbildningar som kan erbjudas unga, säger Tomas Kronståhl.

– Vi är extra lyckligt lottade som har tillgång till allt i vår kommun, säger Marcus Fridlund.

"Finns ett problem"

Utbildningarna finns i Västervik men om elever från till exempel Valdemarsvik vill läsa här så har de svårt att komma till Gamleby. Det skriver kommunstyrelsen i sin remiss till Trafikförsörjningsprogram som Region Kalmar skriver.

– Det stämmer. Valdemarsvik ligger bara fyra mil bort men i fel län. Vi har tagit upp den frågan många gånger och är tacksamma över att kommunstyrelsen nu också arbetar med det, säger Sofie Alvarsson.

Vad kan man göra åt det?

– Man måste alltid tänka på att se den studie- och arbetsmarknadsregion som man hör till och Gamleby har nära till Valdemarsvik. När det gäller att ta sig mellan de orterna finns ett problem som vi jobbar med, säger Marcus Fridlund.

Yrkesförberedande program

Gamlebygymnasiet har många yrkesförberedande program som vänder sig till många grupper av elever. Det är unga som nyss gått ut högstadiet men också äldre som känner att de vill göra någonting nytt i livet. Läsa in en annan utbildning och få ett annat yrke.

– Vi tycker det är bra att vi får in äldre elever som kommer in med perspektiv från arbetslivet. Det gynnar alla framförallt de yngre eleverna att se vuxna i skolan, säger Sofie Alvarsson.

Tomas Kronståhl menar att det kommer bli allt viktigare med omskolning av äldre vuxna som vill göra någonting annat i livet.

– Vi kan säga att vi har en pensionsålder på 67 år och inom några år kan det hända att pensionsåldern blir 70 år. Då vill det till att det finns möjlighet för människor att skola om sig och få ett nytt yrke om man vill testa på ett helt nytt yrkesval, säger han.

Finns det personer som orkar jobba tills de är över 60 år?

– Det är viktigt för hela Sverige att det finns den möjligheten att göra en yrkesväxling. Då gäller det att nyttja de resurserna som finns.

Finns den möjligheten i Gamleby?

– Absolut, här finns möjlighet att komma in som vuxenstudent på utbildningar som Trädgård och Lantbruk samt entreprenörmaskin, säger Sofie Alvarsson.

Hon välkomnar fler vuxna elever till sin skola.

– De har ett perspektiv på arbetslivet som de för över till unga elever och det är bra, säger Sofie Alvarsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt