Annons:

Hemisolering för hushåll med covid-19-smitta – här är regionens förhållningsregler

Foto: MostPhotos

Hemisolering för hushåll med covid-19-smitta – här är regionens förhållningsregler

Nu presenterar Region Kalmar län de förhållningsregler som gäller i hushåll där en person har konstaterad covid-19. Det som kallas för hemisolering.

Annons:

Det var förra veckan som Folkhälsomyndigheten presenterade riktlinjer för hemisolering av hushållskontakter. Detta som en ytterligare åtgärd för att minska smittspridningen.

– Från det att en person i ett hushåll testats positiv för covid-19, ska alla i hushållet agera som om de också testats positivt för covid-19 och undvika kontakter med andra. Man ska stanna hemma minst sju dagar även om man inte har symtom. Kan man jobba hemifrån gör man det, annars utgår smittbärarpenning från Försäkringskassan. Detta är förhållningsregler som behandlande läkare ger och den som omfattas kommer att bli kontaktad av smittspårningsenheten, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande.

Om man är symtomfri upphör förhållningsreglerna automatiskt dag åtta. Man bör dock vara observant på symtom i ytterligare sju dagar. Dagarna räknas från att den person som är smittad blev provtagen.

Lokala råd

Nu ser Kalmar län tecken på en ökning. 

– En förklaring till det gynnsamma smittläget kan vara den omfattande smittspårning som sker genom vilken numera drygt två tredjedelar av alla bekräftade fall upptäcks. Samtidigt vet vi att utvecklingen snabbt kan vända, inte minst ser vi det i många andra län just nu. Därför är det oerhört viktigt att vi fortsätter att hålla i och hålla ut, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson.

Nu kan Folkhälsomyndigheten i samråd med smittskyddsläkaren besluta om lokala allmänna råd i samband med större utbrott. 

"Det kan exempelvis vara att rekommendera invånarna att begränsa sitt resande, undvika att resa med kollektivtrafiken eller begränsa sitt umgänge med personer i riskgrupper", skriver regionen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt