Annons:

Skog har dragits upp med rötterna fornlämningar körts sönder ”Det ser ut som ett världskrig”

Träd uppdragna med rötterna, ligger slängda huller om buller eller i små högar samt fornlämningar förstörda av en maskin. Det är resultatet efter att en gata för inflygning av plan till Mommehåls flygplats är gjord.

Skog har dragits upp med rötterna fornlämningar körts sönder ”Det ser ut som ett världskrig”

I mitten av november har någon förstört flera fornlämningar, dragit upp träd med rötterna och röjt någonting som kan liknas för en väg som gör det lättare för flygplan att land på Mommehåls flygplats, mellan sjön Hjorten och flygplatsen. Ingen av markägarna är tillfrågad. Träden ligger puttade utan att vara avkvistade.

- Det ser ut som ett världskrig, säger en person som sett hur det ser ut i området.

  

Annons:

Veronica Palm, vice museichef vid Västerviks Museum, har gjort en rapport till länsstyrelsen i Kalmar. I rapporten skriver hon bland annat.

” En gata mellan 30-140 meter bred och 240 meter lång yta på Västerviks kommuns och andra markägares mark har någon röjt träd och sly. Dock inte på vanligtvis med röjsåg, motorsåg och skogsmaskin utan man har dragit upp träden med rötterna med bitvis omfattande skador på marken. Träden har puttats åt sidan eller lagts i oregelbundna högar flera träd har lagts ovanpå röjningsrösen”

Området vid hjorten är känt för sina fornlämningar. Tillsammans med de fornlämningar som finns vid Källsåker och Herrmanstorp är det ett av kommunens fornlämnings tätaste.

DVV kontaktade Veronica Palm som berättar om förstörelsen.

- Jag har varit och besiktigat området. Det ser ut att vara en lustig avverkning när man dragit upp träden med rötterna. Tyvärr har man kört med någon form av maskin som orsakat stor skada på röjningsrösen i området.

Vad är ett röjningsröse?

- Det är där bönder lade upp stenar som de tog upp i hagmarker när de anlade en åker. Det finns många röjningsrösen i området och de är platta, vilket tyder på att de är gjorda för länge sedan. Hur gamla de är vet vi inte utan att först undersöka dem, säger Veronica.

Det är flera markägare som blivit av med sin sin skog och fornlämningar när den olovliga avverkningen genomfördes. En av markägarna är Västerviks kommun.

Fornlämningsrikt område

Avverkningen är nu polisanmäld och det är Riksantikvarieämbetet som är målsägare.

- Det är ett rikt fornlämningsområde men just där avverkningen har gjorts är inte undersökt. Vi skulle behöva gå igenom hela området i detalj för att få veta vad som har skadats vid avverkningen, säger Veronica Palm.

Det är ett relativt stort område som har drabbats och en person som DVV talat med som sett hur förstört området har blivit efter avverkningen säger.

- Det ser ut som ett världskrig.

En misstänkt

Ulf Gollungberg vid Västervikspolisen bekräftar att det har skett en olovlig avverkning vid flygplatsen.

- Med största sannolikhet har man röjt skog för att man lättare ska kunna flyga in lättare med flygplan till Mommehåls flygplats, säger Ulf Gollungberg.

Hur går ni vidare med detta?

- Det kommer att utredas som skadegörelse och brott mot fornlämningslagen. Vi har fått ta del av foton som Riksantikvarieämbetet har skickat oss. Vi ser att man har tagit ner träd och kört sönder mark i området.

Vad kommer ni att göra nu?

- Vi har en person som är skäligen misstänkt och vi ska inleda förhör med den personen, säger Ulf Gollungberg.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt