Annons:

Nu ska det bli fler Sälle och Sällma i Västervik

Nu kommer fler av Åsa F. Jägerhorns Sälle och Sällma att tillverkas och placeras ut i Västervik.

Nu ska det bli fler Sälle och Sällma i Västervik

Västervik Miljö & Energi AB har skrivit avtal med Åsa F Jägerhorn om att få möjlighet att tillverka fler Sälle och Sällma som ska pryda Västerviks centrum i sommar. Den första betongsälen är redan på plats i korsningen Båtsmansgatan-Strömsgatan.

Annons:

Det var tolv år sedan sälarna Sälle och Sällma gjöts i Målserum, efter en modell gjord av Åsa F Järgerhorn.

- Det var den tidigare stadsträdgårdsmästaren Ramsby som pratade med mig för att han ansåg att det var för dyrt att ha blomsterurnor som hindrade trafiken på vissa gator i Västervik, säger Åsa F Jägerhorn.

Ramsby ville ha ett effektivt trafikstopp och hade sett några djur som skulle kunna inspirera Åsa F Jägerhorn till att göra en form av ett annat slags djur i Västervik.

- Han hade sett cementlejon i Stockholm och cementbaggar på Gotland. Jag fick fundera på vilket djur jag skulle göra och kom fram till att en säl vore trevlig, säger Åsa.

Hon menade att det fanns gott om säl i Västerviks skärgård och att det kan ses sälar inne i Skeppsbrofjärden.

- Vi kom överens om att jag skulle ta fram ett förslag och en modell i tre dimensionellt format. När det blev godkänt skulle jag hitta ett företag som kunde göra en form och ett företag som skulle kunna gjuta cemtentsälarna Sälle och Sällma, säger Åsa.

Blir minst 14 sälar till

Åsa F Jägerhorn berättar att hon fick leta efter ett företag som kunde klara av att göra en form.

- Till sist kom jag i kontakt med Gabtec i Västervik som åtog sig att göra formen. När den var klar gjöts sälarna i Målserum, säger Åsa.

Nu kommer minst 14 nya sälar att gjutas i Målserum, där formen hela tiden funnits kvar.

- Det är jätteroligt att Sälle och Sällma kommer ut i fler exemplar i Västervik. Säger Åsa F. Jägerhorn som dagen till ära har knutit ett blått band runt Sälles hals, som står uppställd i korsningen Båtsmansgatan – Strömsgatan i Västervik.

DVV har försökt att komma i kontakt med Anders Norell vid Västervik Miljö & Energi AB, som ansvarar för var sälarna ska placeras ut utan att lyckas.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt