Annons:

Återfallsförbrytare döms till fängelse – men frias från lång rad brott

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Återfallsförbrytare döms till fängelse – men frias från lång rad brott

En man med ett tungt belastningsregister döms nu till fängelse för en mängd olika brott. Samtidigt frias han från flera åtal om övergrepp i rättssak och överträdelse av kontaktförbud. 

Annons:

Mannen, som är i 25-årsåldern, döms nu för narkotikabrott, två fall av grov olovlig körning, två fall av rattfylleri samt två fall av ringa narkotikabrott. 

Brotten har begåtts i både Västerviks och Oskarshamns kommun under 2022. Vid flera tillfällen blev mannen stoppad i bil när han var påverkad av narkotika. 

Vid ett tillfälle hade mannen drygt 400 gram cannabis på sig och enligt åklagaren rörde sig om överlåtelsesyfte. Mannen har erkänt innehav för eget bruk men förnekat att det rörde sig om överlåtelsesyfte. 

Han var påtänd av cannabis som han rökt och det rörde sig inte om någon leverans. I stället har han själv ett behov av tio till 20 gram cannabis per dag, har han uppgett.

Att han hade så pass mycket som 425 gram var att han slog till när han fick ett bra pris. Narkotikan skulle räcka till eget bruk i drygt en månad. Att han hade den innanför jackan när han var på McDonalds berodde på att han var "bäng och hungrig" och inte att han skulle lämna över den inne på restaurangen. 

Frias på samtliga punkter

Åklagaren anser dock att det är bevisat att han haft den stora mängden narkotika, som har ett högt värde, helt eller delvis i syfte att överlåta till någon annan. Det är uppenbart, menar rätten.

Mannen, som förekommer under 26 avsnitt i belastningsregistret, döms nu till sex månader fängelse för den samlade brottsligheten. Någon annan påföljd än fängelse kan inte komma i fråga, enligt rätten. 

Han stod även åtalad för ett fall av övergrepp i rättssak och fyra fall av överträdelse av kontaktförbud under 2021.

Tingsrätten skriver att det framstår som att målsägande inte vill medverka i utredningen. Kvinnan har i efterhand uppgett att hon kan ha överdrivit i förhör, då hon var arg och sårad vid tidpunkten. Han frias därför på samtliga dessa punkter.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt