Annons:

Dömdes till skyddstillsyn – nu väntar i stället fängelse för Västerviksbon

Foto: MostPhotos

Dömdes till skyddstillsyn – nu väntar i stället fängelse för Västerviksbon

En man från Västervik som dömdes till skyddstillsyn får nu sitt straff omvandlat till fängelse. Mannen anses inte ha följt de föreskrifter om vård och behandling som följde med den första domen.

Annons:

Mannen, som är i 30-årsåldern och bosatt i Västervik, dömdes i slutet av maj 2023 av Kalmar tingsrätt för bland annat narkotikabrott. Påföljden bestämdes till skyddstillsyn med föreskrift om att genomgå den vård och behandling som frivården fann lämplig och på anmodan lämna drogtester.

Efter att mannen tilldelades en varning den 25 januari 2024 kom han på möte den 31 januari. Den 2 februari fick frivårdsinspektören information från beroendeteamet, där mannen lämnar sina drogprover, att han tagit bensodiazepiner, THC, kokain, pregabalin med flera preparat.

Samma dag ställde öppenvården in sitt behandlarsamtal eftersom behandlaren träffat på mannen och bedömt att han var så pass påverkad att det inte gick att genomföra behandling.

Uteblivit från möten

Därefter har mannen bland annat uteblivit från möte med frivården, lämnat positiva drogtester, skrivit ut sig själv från avgiftning, vägrat lämna urinprov och uteblivit från behandling på öppenvården – allt under februari månad.

De uteblivna mötena med frivården fortsatte även under första halvan av mars, innan åklagare bestämde sig för att begära att tingsrätten skulle undanröja det villkorliga straffet och i stället döma mannen till fängelse.

Motsatte sig ändring av straffet

Mannen själv har motsatt sig att straffet ändras och har genom sin offentliga försvarare framfört flera orsaker varför. Han menar att han har försökt ta tag i sitt missbruk men även under denna tid genomgått personliga händelser som har påverkat hans mående. Han anser i vart fall att han inte har misskött sig i sådan grad att det finns skäl att undanröja skyddstillsynen utan att det är tillräckligt att tingsrätten meddelar honom ytterligare en varning.

Tingsrätten gick dock på åklagarens linje och nu väntar två veckor bakom galler för honom.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt